Column | Een mediageniek getal over Groenland jaagt anti-Deens sentiment aan – ten onrechte

We moeten het over Groenland hebben. De Deense kranten lopen over van een nieuwe rel. Na ‘Eksperimentet’ (Groenlandse kinderen die in 1952 naar Denemarken werden gestuurd om te ‘verdeensen’) en het ‘Spiraalschandaal’ (de onthulling in een podcast dat Groenlandse vrouwen een spiraal kregen in het kader van ‘bevolkingsregulatie’), is er nu de zaak van ‘het witte goud’ (‘De hvide guld’). De documentaire Grønlands Hvide Guld, die begin februari werd uitgezonden op de Deense televisie, stelt dat Denemarken 400 miljard (!) kronen (52 miljard euro) zou hebben verdiend aan het delven van kryoliet aan de westkust van Groenland. Kryoliet is een zeldzaam mineraal waarmee onder andere soda, aluminium en spiegels kunnen worden gemaakt.

Anders dan de bij eerste twee schandalen, waarbij onomstreden vaststaat hoeveel schade koloniale verhoudingen hebben aangericht, is rondom deze documentaire een verhit debat ontstaan. Dat debat richt zich op twee zaken: de onafhankelijkheid van de maker en het getal van 400 miljard. Na het zien van de documentaire en lezen van diverse commentaren in Deense kranten begrijp ik de ophef. In de documentaire volgen we de geëngageerde Naja Dyrendom Graugaard, wier oma Groenlandse is. Zij bezoekt de oude – in 1987 gesloten – mijnplaats in Ivittuut. De andere lijn volgt een historica in Denemarken, die probeert uit te zoeken hoeveel geld er met de delving gemoeid is geweest. We zien haar in archieven neuzen, getallen noteren. Ze raadpleegt de econoom Torben M. Andersen, die haar helpt met de vraag hoe de waarde van de kroon te bepalen in historische tijden (er zijn inkomsten tussen 1854 – 1990); hij plaatst kanttekeningen door te wijzen op bruto en netto, de uitgaven van het Deense rijk om te kunnen delven (loon Deense arbeiders, verschepingen), en de uitgaven van Denemarken aan Groenland (685 miljard kronen volgens de documentaire).

Dan komt de Indiase econoom Arindam Banerjee, gespecialiseerd in koloniale relaties, aan het woord. Hij stelt onomwonden vast dat je het getal 400 miljard kunt aanhouden. Wanneer Graugaard dat getal hoort, kan ze haar tranen niet bedwingen. Banerjee komt in de vertelling als een curiosum uit de lucht vallen, alsof de maker niet tevreden was met de eerdere nuance.

Toch levert de rel ook belangrijke nieuwe historische kennis op over geld, grondstoffen en koloniale verhoudingen. Zo speelt Amerika in deze kryoliet-kwestie een belangrijke rol. Als Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet is door Duitsland, zijn het de Amerikanen die de delving overnemen en onder meer verwerken in geallieerde vliegtuigen. Ook zij verdienen veel.

In een recente Deense mediapodcast reflecteren drie sprekers op de ophef. De Groenlandse hoofdredacteur Masaana Egede (eigenaar van het grootste mediabedrijf op Groenland, Sermitsiaq.AG) vertelt dat hij zestien mensen in dienst heeft. Nuuk wordt op dit moment overspoeld door buitenlandse journalisten. Enerzijds is al die aandacht fijn, anderzijds hebben de buitenlandse journalisten vooral oog voor wat hun achterban interesseert: de onafhankelijkheid van Groenland in het licht van de Groenlandse verkiezingen van 11 maart. Andere kwesties die voor het land zelf van belang zijn, zoals meer supermarkten buiten de hoofdstad om in levensbehoeften te voorzien, verdwijnen uit beeld. Hij maakt zich ook zorgen over het gebrek aan nuance, niet alle Groenlanders denken hetzelfde. De kryolietzaak was al jaren bekend, die stond in zijn Groenlandse krant, maar er is kennelijk een Deen voor nodig is om het aanhangig te maken.

Econoom Andersen voelt zich intussen enigszins gebruikt door de documentaire, maar wijst er desondanks op hoe interessant het is om te reflecteren op de betekenis van één getal. Cijfers kunnen emotioneren, zegt hij. Tot slot steekt de eindredacteur van DR Nyheder, de omroep die de documentaire uitzond, Thomas Falbe ruimschoots de hand in eigen boezem. Hij betreurt hij het dat door dit getal zo stellig te noemen de aandacht verdwijnt van het belangrijke verhaal achter het getal dat volgens hem nog steeds staat als een huis: een geschiedenis van delving door Denen van Groenlandse grondstoffen voor eigen gewin. Inmiddels heeft de omroep de documentaire wel teruggetrokken.

Wat mij intussen opviel was de zorgvuldigheid en zelfreflectie van alle sprekers plus de bereidheid van de eindredacteur tot het nemen van verantwoordelijkheid. Het zorgde ervoor dat ik, niet per se economisch onderlegd, écht wat opstak over de betekenis en de enorme media-impact van één verpletterend mediageniek getal. Ik hoop met de Groenlandse hoofdredacteur mee dat de fixatie op een getal niet het verhaal erachter wegdrukt. En bovenal dat deze zaak niet misbruikt wordt voor een nog sterker en ongenuanceerd anti-Deens geluid, aangejaagd door Amerika, dat nu zelf aast op Groenland. Want zíj zijn het die politieke munt en financieel gewin zullen kunnen slaan uit deze nieuwe ophef, met maar één resultaat; nog meer onderdrukking van de Groenlandse stem en identiteit.

Aanvulling (20/2/25): Inmiddels heeft de omroep de documentaire teruggetrokken. Dat is hierboven toegevoegd.

Stine Jensen is filosoof en schrijver. Ze schrijft om de week een column op deze plek.