Column | Een kwart van de werknemers krijgt dit jaar ruzie op het werk. Hoe los je zo’n conflict slim op?

Zo werkt dat!
Ben Tiggelaar

Ruzie

Als vader van vier weerbare dochters zat ik soms met m’n handen in het haar. Ergens buiten mijn blikveld ontstond een verbale veldslag. En als ik me niet tijdig verstopte, mocht ik het oplossen. Meestal bleek het onmogelijk om de conflictknoop achteraf te ontwarren.

Herkenbaar voor veel teamleiders. Jaarlijks heeft -– volgens TNO en CBS – iets meer dan een kwart van de mensen één of meer keren ruzie op het werk. Meestal met een collega. Wanneer teamleden er samen niet uitkomen, mag je aan de slag als vredestichter. Hoe doe je dat een beetje goed?

Een derde persoon helpt

Een tijdje geleden sprak ik met Carsten de Dreu, hoogleraar psychologie en conflictexpert. Als er ruzie is tussen twee mensen, dan is het in veel gevallen slim om er een derde, neutrale persoon bij te halen, zegt hij. Bij een eenvoudig meningsverschil – kiezen we oplossing A of B – kan een teamleider de knoop doorhakken. Complexe bonje kost meer werk.

Waar moet je dan aan denken? Allereerst is het belangrijk om de belangen van de betrokkenen helder te krijgen. Waarom willen de collega’s wat ze willen? Welke aannames, ideeën en waarden zitten er achter hun standpunten? Door hier in alle rust – zonder tijdsdruk en opwinding – over te spreken, ontstaat meer onderling begrip en kunnen er dikwijls oplossingen worden gevonden die beide partijen aanspreken.

Moeilijke mensen?

Wat kun je nog meer doen om conflicten in teams op te lossen? Hierover schreef socioloog Amy Gallo diverse artikelen en boeken. Een paar nuttige tips uit haar werk.

– Mensen die anders zijn of doen, bestempelen we al gauw als ‘moeilijk’. Ondervraag jezelf kritisch: had ik net zo naar de standpunten van deze persoon geluisterd, wanneer zij of hij meer op mij had geleken in uiterlijk en gedrag?

– Het is naïef om te denken dat er maar één manier is – jouw manier – om naar een probleem of conflict te kijken. Neem de tijd om de verschillende standpunten te beluisteren en verkennen. Stel de vraag: welke invalshoeken zijn er nog meer?

Gallo geeft ook tips voor de voorbereiding van een gesprek. Het is slim om een lijst te maken met vragen die je wilt stellen. Formuleer ook een helder doel voor het gesprek, liefst verbonden met een teamdoel dat beide partijen onderschrijven. En – open deur – zorg dat je elkaar live spreekt, op een rustige plek, en dat je niet hoeft te haasten.

Nog beter

Nog beter dan oplossen van conflicten is voorkomen ervan, zeggen Gallo en veel van haar conflictcollega’s. Dat moet je als teamleider niet in je eentje doen. Besteed samen met je team eens een uurtje aan het maken van een simpele checklist met drie punten.

1) Waar gaat het ons ook alweer om als team; wat zijn onze doelen? 2) Welke onderwerpen en gedragingen leiden makkelijk tot onenigheid? 3) Als er een conflict dreigt, hoe voeren we dan met elkaar een goed gesprek?

Sommige ideeën hoor je altijd te laat. Samen met de kinderen zo’n checklist maken. Dat had op z’n minst één rustige middag opgeleverd.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.