Column | Disney’s jongste tijd der troebelen is onderweg

Disney kent een geschiedenis van pieken en lange, diepe dalen. Na de dood van aartsvader Walt Disney werd het een sterfhuis voor oubollige familiefilms. Eind jaren tachtig volgde een renaissance, met animatiehits als Aladdin en The Lion King. Waarna Disney de boot van 3D-computeranimatie miste en Disney-topman Bob Iger zich na 2006 een weg uit het dal kocht: de studio’s Pixar, Marvel, Lucasfilm en Fox werden dochterbedrijven.

Toen Pixar-chef John Lasseter ook het kwakkelende Disney Animation revitaliseerde, leek het succes compleet. 2019 werd het jubeljaar, met 7 films die elk meer dan een miljard dollar bioscooprecette binnenharkten. Maar sinds de pandemie gaapt het dal weer: in november schoof Iger zijn eigen opvolger Bob Chapek opzij om het tij te doen keren met 7000 ontslagen en 5,5 miljard dollar aan bezuinigingen. Bijna al zijn pleegdochters zijn in zwaar weer.

Bij superheldenfabriek Marvel sputtert de lopende band: het publiek lijkt oververzadigd. Na onverwachtse zepers ogen alleen de superhelden Spider-Man en Thor nog solide. Ook de schrijversstaking en het proces tegen acteur Jonathan Majors wegens vrouwenmishandeling strooien zand in de motor: als superschurk Kang the Conqueror was hij de spil van toekomstige Marvelfilms en -series.

Dochter Lucasfilm beperkt zich recent tot Star Wars-series voor streamingplatform Disney+, een vrij risicoloze exercitie. Nu volgt Indiana Jones and the Dial of Destiny, met een geschat budget van 300 miljoen en een actieheld van 80 jaar. Zit het publiek daarop te wachten? Dochter Pixar hangt in de touwen; het fameus kritische ‘brain trust’ dat al bijna 30 jaar hoogstaande en lucratieve 3D-animatie aflevert, lijkt de weg kwijt. Paradepaardje Elemental opende in de VS catastrofaal: nota bene een film van studiohoofd Pete Doctor, bekend van krakers als Up! en Inside Out. Eerder flopte de prestigefilm Lightyear.

Pete Doctor wijst naar Disney+: tijdens de pandemie dirigeerde Disney in de strijd tegen Netflix drie sterke Pixarfilms – Soul, Luca en Turning Red – direct naar zijn streamingplatform. Zo werden gezinnen volgens Doctor ‘getraind’ te wachten tot de nieuwe Pixar op streaming verschijnt. Ook Disney Animation heeft daar last van: Strange Worlds was in de bioscoop een forse afschrijfpost, maar op streaming een superhit. Disney+ hangt zo als een albatros om de nek van Disney. Pas eind 2024 levert streaming mogelijk winst op, nu hindert het de filmproductie en loopt Disney miljarden dollars mis aan content die voorheen aan ondermeer Netflix werd verhuurd.

Zijn er lichtpuntjes? De pretparken draaien op volle toeren, dochter Fox scoorde met Avatar: Way of the Water en de recycling van oude animatiehits trekt publiek: zie The Little Mermaid. Maar hoe lang kan je interen op je eigen catalogus?

Disney kampt met talloze problemen, van krimpmarkt China tot de cultuuroorlog van Florida’s gouverneur Ron DeSantis, die het idee ‘get woke, go broke’ nu bij Disney vast bevestigd ziet. Maar creatief zit het concern in het slop, en of Bob Iger, die de koers decennia uitstippelde, nu de man is om het roer om te gooien? Disneys tijd der troebelen lijkt nog lang niet voorbij.

Coen van Zwol is filmredacteur