
Dick Schoof staat naast Mark Rutte op het podium, in de perszaal van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, vorige week woensdagmiddag. Hij is bijna elf maanden premier, Rutte was dat dertien jaar en acht maanden. In de tijd dat Rutte premier was, was Schoof topambtenaar op het ministerie van Justitie. Bij een crisis als de MH17 werkte Schoof ook voor hém.
De Amerikaanse oud-hoogleraar psychologie Robert Cialdini schreef in zijn boek Influence over het beïnvloedingsprincipe ‘autoriteit’: mensen hebben de neiging om iemand te vertrouwen van wie ze denken dat-ie kennis en ervaring heeft. Je kunt autoriteit ook ‘lenen’ door naast iemand te staan die overkomt als een expert.
Maar niet, denk ik in Brussel, als het publiek jou met die ander vergelijkt.
Rutte glimlacht en knikt naar journalisten. Schoof niet. Hij houdt de katheder stevig vast, toch is vanaf de eerste rij te zien dat zijn handen trillen. De persconferentie is in het Engels, Rutte somt op wat Nederland doet voor de NAVO, Nederland is een gewéldige bondgenoot. Zoals eerder die dag Tsjechië een geweldige bondgenoot was. Toen stond de Tsjechische president Petr Pavel op het podium.
Schoof heeft zijn hoofd naar Rutte gedraaid, maar zijn ogen dwalen af: soms omhoog, dan weer omlaag. Zijn eigen tekst leest hij daarna te snel voor, hij kijkt bijna niet om zich heen. Ook de zin waarin hij Rutte persoonlijk aanspreekt, over een fietstocht in Ruttes hometown Den Haag waar in juni de NAVO-top is, leest hij voor van papier. „Als je daar nog tijd voor hebt, Mark. Dan kun je zien dat de logistieke voorbereiding prima verloopt.” Rutte knikt en glimlacht.
Op donderdagmiddag is Schoof in de Tweede Kamer voor een debat over stikstof, dat hij samen doet met minister van Landbouw Femke Wiersma van BBB. Net voordat het begint, staat hij in de zaal bij BBB’er Caroline van der Plas, Thom van Campen van de VVD en Jeanet Nijhof van de PVV. Ze vertellen hem over het stikstofdebat in februari. Na afloop hadden ze met z’n allen karaoke gedaan in het café van Nieuwspoort, ook Femke Wiersma en BBB-staatssecretaris Jean Rummenie. „Als we vanavond vóór acht uur klaar zijn”, zegt Schoof, „doe ik mee”.
Het debat had spannend kunnen zijn voor zijn kabinet. BBB’ers hebben hem laten weten dat ze de harde kritiek van VVD en NSC op ‘hun’ minister Wiersma niet langer accepteren. Maar voordat het begint, weet Schoof al dat VVD en NSC hun toon zullen matigen, ze willen geen kabinetscrisis over landbouw.
Hij leest zijn tekst rustiger voor dan de vorige dag in Brussel, hij kijkt wél op. De Kamerleden die over stikstof gaan, mogen zes keer bij de microfoon een interruptie doen. Die gebruiken ze bijna allemaal op aan hém. Door de ogen van Robert Cialdini zou je kunnen zeggen: de Tweede Kamer vindt Schoof belangrijker, Femke Wiersma ontleent autoriteit aan hém.
Het ziet er alleen niet uit alsof Wiersma dat zelf ook denkt. Ze zit naast Schoof, die als eerste spreekt. Ze kijkt naar hem, strak en geconcentreerd. Schoof is voorzitter van een ministeriële commissie over stikstof, maar al snel blijkt wat Wiersma vast allang wist: hij weet er weinig van. Zíj is de expert.
Het is wel Schoof die in de pauze Donald Trump aan de telefoon heeft. Die belooft hem om naar de NAVO-top te komen. In zijn persconferentie op vrijdag zegt Schoof dat er „iets van vertrouwelijkheid, althans bekendheid” is tussen hem en Trump. Ze hebben elkaar al een keer of drie ontmoet, ook al toen Schoof nog topambtenaar was. Hij was met Rutte meegegaan naar het Witte Huis.
Daar is een foto van: Schoof naast Trump.
Uit het debat van donderdagavond komt weinig nieuws. Het enige wat aandacht trekt: Schoof zegt dat hij niet wist dat het stikstofprobleem zó ingewikkeld was. „Ik heb het onderschat.”
Ze zijn om half elf klaar. In Nieuwspoort is géén karaoke.
