Column | Democratie en vrijheid zijn niet voor watjes

Meestal ga ik met een opgewekt gemoed een nieuw jaar in; ik kijk om middernacht vol bewondering naar de talloze kleuren en sterren die de hemel oplichten en verruil de nostalgie voor vrolijkheid en hoop. Maar dit jaar stemmen de vooruitzichten somber. Ik denk dat we hier in Europa en vooral Nederland zo gewend zijn geraakt aan vrijheid en veiligheid, dat we die voor lief zijn gaan nemen en daardoor niet zien dat het gevaar ook bij ons lonkt.

Veel mensen zullen zeggen dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar het begint met een ondemocratische leider die verkozen wordt en voor je het weet, wordt er aan allerlei rechten gemorreld. Ook hier in het zogenaamd nuchtere Nederland waar VVD, NSC en BBB met de PVV praten over een mogelijke coalitie.

Eerst is ‘de ander’ het haasje, ‘de buitenlander’, de ‘vluchteling’ die hier niet hoort, of ‘onze huizen’ inpikt, de ‘transgender’ die ‘normaal’ moet doen, biculturele Nederlanders die hun plek moeten kennen, vrouwen die een abortus willen. Maar al gauw moet iedereen eraan geloven die niet in de bekrompen autoritaire pas meeloopt.

We hoeven maar naar de landen om ons heen te kijken waar conservatieve autocraten regeren, en online, vooral op X, waar de aanhang van Wilders zich oppermachtig voelt en dagelijks fantaseert over de deportatie van moslims, berechting van tegenstanders en het dragen van wapens.

Wilders, excuus Milders, is na een weinig overtuigende pauze weer ouderwets aan het hitsen. Op Telegram viel hij een studie ‘Inleiding Islamitisch Familierecht’ aan de Universiteit van Maastricht aan. Dat kunnen we negeren, iets met een vos en haren, maar een vrije academie is essentieel voor een gezonde en stabiele samenleving. Wetenschappers moeten zonder politieke druk kennis kunnen delen en onderzoek doen.

Zeker in deze tijd waarin wetenschap verdacht wordt gemaakt en feiten bestreden worden met onderbuikgevoelens, is het belangrijk om de onafhankelijkheid van universiteiten te garanderen. Ik zie het geen van de vier partijen doen.

Op X twitterde Wilders over het „verval” van de „eigen westerse cultuur” door open grenzen en massamigratie en „zwakke politici”.

De zwakke politicus is hij, gedreven door angst voor de vreemde. Democratie en vrijheid zijn niet voor watjes. Niet voor rancunepolitici die hun gram willen halen zodra ze macht ruiken. Een echte democraat morrelt niet aan de rechtsstaat of aan de vrijheden van zijn critici.

Maar dat staat nu onder druk. Terwijl extreem-rechts naar moslims wees dat ze ‘onze instituties binnendringen’, nam het zelfverzekerd het parlement over.

Geholpen door linkse en progressieve partijen die de afgelopen jaren mee zijn gegaan in de frames en retoriek, zoals het gezwets over massamigratie en het verwijt aan links dat mensen geen huis kunnen betalen. Rechts is erin geslaagd de politiek te domineren en tegelijk de linkse oppositie overal de schuld van te geven. Dader en slachtoffer ineen.

We zijn in de cartoon beland van de rijke man met een schaal vol koekjes die tegen de arbeider zegt dat de buitenlander zijn koekje af wil pakken. De politiek is overgenomen door cynische vandalen die rechten afbreken en anderen daar de schuld van geven.

Het wordt tijd dat de progressieve krachten meer lef tonen, zich niet meer laten intimideren door extreem-rechts of een vals gevoel van fatsoen, en de strijd aangaan. Kweek een ruggengraat, er staat te veel op het spel.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist, columnist en programmamaker.