Column | Dé uitdaging voor kabinet-Schoof: spreken met één mond

Ik denk dat er geen eerder kabinet geweest is met al zo veel gedoe en gedonder voordat het überhaupt op het bordes stond. Laatste openbare onderlinge irritatie: de persoon van Marjolein Faber, beoogd minister van Asiel en Migratie. „Ik heb mijn zorgen geuit. Het is nu aan de heer Wilders en mevrouw Faber om er iets mee te doen”, aldus VVD-partijleider Dilan Yesilgöz. Als je vlak voor de start, normaal een periode van euforie en enthousiasme, al niet met één mond kunt spreken, hoe moet dat dan straks als dit team Nederland daadwerkelijk gaat besturen?

Of je nou in een bestuur van een groot bedrijf zit of in het landsbestuur: het is essentieel dat je er bij belangrijke beslissingen samen uitkomt. En dat je dat standpunt (of compromis) ook gezamenlijk uitdraagt. Dat heet de homogeniteitsregel. Hoe onacceptabel het is om daarvan af te wijken, liet de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler deze week zien. Het Oostenrijkse kabinet was – zeer tegen de zin van Gewessler – in meerderheid tegen de Europese natuurherstelwet. Toch stemde Gewessler bij de Europese stemming vóór, wat onmiddellijk tot een flinke regeringscrisis leidde in Oostenrijk.

Ook bij beoogd minister Mona Keijzer (BBB) ging het in coronatijd mis toen ze nog voor het CDA staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat was. Ze vond het nodig om zich in een interview openlijk af te vragen of al die maatregelen wel nodig waren. Premier Rutte (VVD) stuurde haar direct naar huis.

Vooropgesteld: die homogeniteitsregel, ofwel het spreken met één mond, is voor niemand makkelijk. Wie vindt het leuk om publiekelijk een standpunt uit te moeten dragen, of zelfs uit te voeren, waar hij niet achter staat? Voor zoiets is onderling vertrouwen en onderlinge waardering nodig. Een kabinet, of een raad van bestuur, moet een goed team zijn. Daar worden mensen op geselecteerd. Bij de VVD snapten ze ongetwijfeld dat ze niet Eric van der Burg naar voren moesten schuiven voor dit kabinet.

Hoe eigenzinniger het eigen standpunt en hoe ongepolijster het karakter, des te zwaarder bestuurders de homogeniteitsregel valt. Daarom ben ik ontzettend benieuwd naar hoe de beoogde PVV-bewindslieden het hier van af gaan brengen. Zeker omdat de PVV-ministers, ook samen met hun BBB-collega’s, een minderheid vormen in de ministerraad.

Lopen binnen een maand de eerste mediators al rond in de Trêveszaal?

Wat dat betreft had de PVV, zoals beloofd, beter vakministers van buitenaf kunnen inbrengen. Dirk Beljaarts (kandidaat-minister van Economische Zaken) is straks de enige echte outsider voor de PVV, met bestuurlijke teamervaring. Maar in hoeverre is Faber geselecteerd op haar vermogen om mee te buigen als het moet? Hoe gaat zij bijvoorbeeld het tekort aan asielopvangplekken organiseren direct na haar aanstelling, terwijl ze zelf de grenzen het liefst volledig dicht zou gooien?

Belangrijke competenties voor bestuurders zijn omgevingsbewustzijn, empathie en het beschikken over een moreel kompas. Eigenschappen die je niet in een paar dagen ontwikkelt wanneer je in de ministerraad belandt. Emotionele en sociale volwassenheid vraagt om veel vlieguren, om jaren-, zo niet decennialange oefening. Grote bedrijven en organisaties weten dat als geen ander. Daarom gaat er aan het zoeken van nieuwe leden van raden van besturen een intensief selectieproces vooraf, dat minstens maanden duurt en waarbij vaak tientallen kandidaten worden gewikt en gewogen. Des te opmerkelijker dat een beoogd minister als Faber binnen 24 uur uit Wilders’ hoge hoed kwam nadat kandidaat Gidi Markuszower door de AIVD was afgeschoten.

Ondanks de scherpe selectie gaat het ook bij grote organisaties en bedrijven soms mis in het bestuur (en soms met de homogeniteitsregel). Meestal worden dan bemiddelaars aangesteld om een slepend conflict te beslechten of botsende karakters nader tot elkaar te brengen. Dat kost veel tijd, geld en heeft meestal een negatieve impact op de rest van de organisatie.

Een flinke ruzie af en toe in het kabinet kan natuurlijk prima. Maar de wil om er uit te komen en het eigen standpunt opzij te zetten, moet straks bij alle ministers aanwezig zijn. Gaat beoogd premier Dick Schoof zijn ploeg hierin keihard trainen? Lopen binnen een maand de eerste mediators al rond in de Trêveszaal? Of vliegt de eerste minister al voor september de laan uit?

Aylin Bilic is headhunter en publicist.


Lees ook

Trots maar ook ongemak bij beoogde bewindslieden – en die Hongaarse nationaliteit wordt nu opgegeven

Dirk Beljaarts, beoogd minister van Economische Zaken, die dinsdag sprak met formateur Van Zwol en beoogd premier Schoof. Hij zei tegen de pers dat hij zijn (tweede) Hongaarse nationaliteit opgeeft.