Column | De omgetoverde parkeertuin

Neeeee hè! Ad Durinck (63) heeft net zijn bordeauxrode voordeur geopend. Hij kijkt getergd. Niet wéér een journalist! Ad woont in de Indische Buurt-Noord in Dordrecht. Het is een vriendelijke woonerfwijk, geschakelde woningen, voortuin, achtertuin. Veel bewoners wonen er al dertig jaar toen er veel nieuwe huizen in de wijk werden gebouwd. Waarom zouden ze vertrekken? Ze kennen hun buren. Het centrum is vlakbij en het is toch lekker rustig.

Rustig. Tot de gemeente begin dit jaar betaald parkeren invoerde. Een kleine meerderheid was voor, bleek uit een enquête onder bewoners. Bewoners zouden toen „massaal” hun voortuinen hebben omgetoverd tot parkeerplek voor hun auto om de kosten van een parkeervergunning (66,60 euro per jaar) te ontlopen, zo stond in de krant. Bij het artikel stond een foto van een hele rij auto’s in betegelde voortuinen. Bah! En dat terwijl de gemeente Dordrecht juist wijken probeerde te vergroenen. Voor betere afwatering en meer koelte in warme zomers.

In de betegelde voortuin van Ad stonden daarna al snel een verslaggever met camera naast zijn blauwe Skoda Octavia. En toen nog een. Waarom stond die wagen daar in de voortuin te glanzen? Waarom had Ad eigenlijk geen grasveld, een perk met lavendel of een boompje?

Ad, inmiddels ontdooid, wil het best nóg een keer uitleggen wat op tv niet werd uitgezonden. De bewoners van de Indische Buurt-Noord met een ruime voortuin waren altijd al verplícht hun auto op eigen grond te parkeren. Vandaar de tegels in zowat elke voortuin. Ad legde jaren geleden een extra strook stenen in zijn voortuin voor als een van zijn kinderen langs komt. Dat deden er meer. „Dat was mijn keuze”, zegt Ad.

Die tegels waren er dus al. Waar komt het verhaal over de vele verse tegels dan vandaan? Een enkeling doet dat. Besmuikt wordt naar het huis met de nieuwe, donkere tegels in de voortuin gewezen. Om het geld voor een duurdere tweede parkeervergunning (133, 30 euro per jaar) te besparen, legde die buurtgenoot een extra parkeerplaats aan. Ja, kom, ik ga de gemeente niet lopen spekken, zei die bewoner in de krant.

Net aan de andere kant van de Bankastraat, in de Vogelbuurt, is ook betaald parkeren ingevoerd. Hier zijn de huizen kleiner, meestal zonder voortuin. In buurthuis het Vogelnest is het gezellig en warm. Er is er koffie, Chai-thee en hulp bij het invullen van formulieren. Een ouder echtpaar moppert over de parkeeroverlast in hun buurt. „Ze zetten een dikke auto voor je deur.”

„En gaan met een vouwfiets verder.”

Buurtwerker Vincent Schotel, staartje in de nek, heeft nog van niemand in de Vogelbuurt gehoord over extra tegels. „Nee, dat speelt hier niet.” Vanwege de overlast stemde een deel van de bewoners voor betaald parkeren, zegt hij. Hij hoort van verschillende bewoners dat ze nu pas doorkrijgen dat ze zélf ook moeten gaan betalen. En voor hun bezoek. Voor hen, zegt Vincent, is paar euro per maand extra vaak wél een serieus bedrag. Een bezoekster knikt: „Voor dat geld zet ik ook een lekkere maaltijd op tafel.”

Sheila Kamerman doet wekelijks ergens vanuit Nederland verslag.