Column | De misleiding spat er van af

Volgens het woordenboek Dikke van Dale is indoctrinatie „systematische beïnvloeding met het doel eigen ideeën kritiekloos te laten aanvaarden”. Dat is precies wat de NZO doet met een programma waarin scholen gratis koeienmelk krijgen zolang ze lesmateriaal afnemen. Mocht u denken dat ik het over Noord-Korea heb: de NZO is de Nederlandse Zuivel Organisatie.

In het lespakket werd de zogenaamde eenlingenbox – het hok waar een kalf wordt opgesloten nadat het bij zijn moeder is weggehaald, zodat-ie het niet in zijn hoofd haalt om haar melk te drinken – omschreven als een „fijn plekje met stro”. Uit dezelfde indoctrinatiepen kwam: „De meeste koeien staan de hele dag lekker in de wei te grazen”.

Volgens cijfers van het CBS komt een kwart van de Nederlandse koeien nooit buiten en staat de rest 85 procent van de tijd binnen. Wakker Dier diende een klacht in bij de reclamecodecomissie. Het lespakket schiep een eenzijdig, rooskleurig beeld. De NZO behartigt dan ook de belangen van bedrijven als Friesland Campina, niet die van het onderwijs of kinderen. Ik googelde het lespakket. De misleiding spatte al van de titel: „Natuurlijk zuivel!” Als zuivel iets niet is, is dat „natuurlijk.”

De enige dierlijke melk die je natuurlijk drinkt, is die van je moeder. Als de buurvrouw onlangs bevallen is en een willekeurige buurtdreumes wil melk uit haar tiet drinken, wordt die waarschijnlijk snel naar zijn eigen moeder verordonneerd. Dat zou niet anders moeten zijn als de buurvrouw tot een andere diersoort behoort. Bovendien drinken zoogdieren alleen moedermelk in de eerste fase van het leven, als het lichaam explosief groeit. Daarna is het tepellurken afgelopen. Volwassen dieren drinken niet meer uit moeders borst, de meeste van ons moeten daar niet aan denken en als je het bij de zogende buurvrouw probeert, doet ze waarschijnlijk aangifte.

Zuivel is alleen ‘natuurlijk’ tussen moeder en kind, voor andere deelnemers is die op zijn minst onnatuurlijk, waarschijnlijk geschift en mogelijk strafbaar, wat zuiveldealers, zelfs in klaslokalen, ook mogen beweren.

Waren er maar lespakketten die de waarheid over zuivel vertelden. Lespakketten die toonden hoe een koe elk jaar onder dwang wordt bevrucht omdat haar lichaam alleen melk maakt als ze bevallen is. Lespakketten die uitlegden waarom kalfjes wegkwijnen zonder hun moeder en die vertelden dat je zuivel niet nodig hebt. Dan was ik op school al gestopt met die wrede ongein en de rest van de klas waarschijnlijk ook.

Met eerlijke lespakketten zou iedereen van zuivel gespeend de lagere school verlaten. Dan zou er geen melkveehouderij bestaan. Dat zou gigantisch veel dierenleed schelen en de versnelling van klimaatverandering enigszins afremmen. Niks houdt ons tegen om te ontspenen. Niks, behalve die indoctrinatie. Die waarmee ze ons wijsmaakten dat we zuivel nodig hebben, dat harten van koeien en kalfjes niet breken, dat zuivel de planeet niet verwoest en Friesland Campina of de NZO ongevaarlijk zijn als leveranciers van lesmaterialen.

Een klacht bij de reclamecodecommissie mag uit ten hoogste vijf klachtonderdelen bestaan, dus moest Wakker Dier zich beperken tot het aanwijzen van slechts vijf misleidingen. Het kreeg vijf keer gelijk. Dat verhindert niet dat de zuivelindustrie nog steeds binnen schoolmuren, haar producten en lesmaterialen mag opdringen aan kinderen.

Ik dacht dat die indoctrinatie iets van vroeger was, maar dat is niet zo. Nog steeds ligt de zuivelindustrie op de loer in schoolgebouwen. Nog steeds worden onschuldige kinderen zo vroeg mogelijk medeplichtig gemaakt aan allerlei ondoordachte wreedheden waaraan we nooit hadden meegedaan wanneer ons eerlijk over zuivel onderwezen was.

Carolina Trujillo is schrijfster.