Column | De lichaamstaal van Dick Schoof

Op de publieke tribune van de Tweede Kamer, vorige week dinsdag, zit Daniëlle Regnerij, expert in lichaamstaal. Ze kijkt naar een debat met premier Dick Schoof, van vijf uur ’s middags tot bijna middernacht. Ze heeft hem al vaak op tv gezien. Maar dat hij bijna aan één stuk door gebaart met zijn armen, van zijn ene been op zijn andere gaat staan en zijn schouders druk beweegt, dat lijkt nu pas helemaal tot haar door te dringen. „Hij danst”, zegt ze in de pauze. „Het leidt ontzettend af.”

Daniëlle Regnerij geeft les over lichaamstaal, ze traint ambtenaren en raden van bestuur die in hun optredens meer indruk willen maken en schreef een boek dat deze week verschijnt: Zo werkt non-verbale communicatie. Net voor het debat, in het café van de Tweede Kamer, had ze gezegd wat ze op tv ziet bij Geert Wilders: in de zaal, achter de katheder, zet hij vaak één been naar voren, trekt een schouder naar achter, kin omhoog, hand in zijn zak. Het ziet er nonchalant uit, zelfverzekerd. Maar soms, zegt ze, pakt hij zijn eigen hand vast en streelt die. „Dat noem je self-soothing behaviour. Het kan je helpen als je nerveus bent.” Ze ziet ook „stress-tics”: Wilders draait vaak met zijn tong langs de binnenkant van zijn wang. Soms steekt hij zijn tong een beetje uit zijn mond. „Maar dát”, zegt ze, „doen we bijna allemaal als we gespannen zijn. Jij en ik ook.”

En Dick Schoof. Ze laat me er foto’s van zien, na het debat op dinsdag. Vanaf de tribune zag ze ook hoe Wilders in zijn bankje urenlang met zijn voet op en neer wiebelde. En dat VVD-leider Dilan Yesilgöz heel veel praatte met de VVD’ers om zich heen, wie er ook achter de katheder stond. „En wat bijzonder was: toen zij daar zélf stond, bleven die VVD’ers dat doen.” Ze praatten vooral hard door Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle heen, die bij de interruptiemicrofoon vragen had voor Yesilgöz. En ook dat is lichaamstaal.

Bill Clinton stond bekend om zijn drukke gebaren, voordat hij in 1993 president werd van de VS. Hij spreidde zijn armen wijd uit, bijna zwaaiend. Er waren communicatie-experts die dachten dat hij daardoor minder betrouwbaar overkwam, maar zeker was: het leidde af. Hij kreeg het advies om zijn armen binnen een afgebakend vak, een ‘doos’, voor zijn lichaam te houden: niet hoger dan zijn schouders, niet breder dan zijn heupen.

Dat heet nu de ‘Clinton Box’. En ja, zegt Daniëlle Regnerij, zo’n doos zou ook een idee kunnen zijn voor Dick Schoof. Die is al sinds de zomer van vorig jaar premier en je zou denken, zegt ze, dat hij dan nu wel wat minder druk zou bewegen. Omdat het went, premier zijn. Of omdat hij vast net als Bill Clinton mensen om zich heen heeft die hem erover adviseren.

Wat ook kan: dat hij niet anders kán. „Hij is wel een mens, hè.”

Petra de Koning doet elke dinsdag verslag over de Haagse politiek. ([email protected])