Column | ‘De hele geschiedenis is een complot’ zegt de vrouw in de coupé tegen ons

Ik was op Roze Maandag in Tilburg, of zoals ik het noem: SBS 6 Pride. Mijn vriend liet zich met zijn grenzeloze vertrouwen in kermisveiligheid vrijwillig twintig keer over de kop slingeren langs een appartementencomplex. We dansten met een groepje rond een boodschappentas met avondeten bestaande uit kaasstengels en kaneelbroodjes. Het ene na het andere stel dames van middelbare leeftijd in roze kwam langs, de piemels op hun pet deinden mee op de zoveelste keer ‘Engelbewaarder’. Topdag.

In de trein terug, laat op de avond, nemen twee vrienden en ik plaats op een bankje aan het begin van de coupé, waar een oudere vrouw met notitieblok op schoot zit.

„Komen jullie van een verjaardag?”, vraagt ze in het Engels, de luide groep mannen met hun ogen op kwart voor drie gadeslaand.

„Nee, Roze Maandag, kent u dat?”, antwoordt de vriend links van me. „Kermis, maar dan een feest voor de lgbt-gemeenschap.”

Ze blijkt zelf een trans vrouw, maar is nu van mening dat „lgbt een groot complot” is.

Ik kijk mijn beste vriend, rechts van me, aan. „Hoor je dit? Ze vindt ons een complot.”

Er volgt een opsomming van politieke figuren die volgens haar gay zijn. Rutte, Obama

De vrouw gaat verder tegen de vriend links. „Heb je je laten vaccineren?” „Tegen Covid? Zeker.” „Arme jongen. Allemaal één grote leugen.” „Dat ben ik niet met u eens. Spijtig dat u er zo over denkt.”

„O, daar hoef je geen spijt van te hebben hoor.”

Ik richt me weer tot rechts. „Moeten we hem redden?”, vraagt hij.

„Nee, volgens mij redt hij zich prima”, zeg ik.

„De hele geschiedenis is een complot”, zegt de vrouw. Er volgt een opsomming van machtige politieke figuren die volgens haar homoseksueel zijn. Rutte? Gay, dat weet de vriend links toch? Obama? Gay, heeft een huwelijk voor de bühne.

Hij blijft luisteren met het engelengeduld dat ik al drie biertjes geleden in Tilburg had achtergelaten. „Nou mevrouw, dat weet ik allemaal niet hoor. Eigenlijk interesseert het me niet zo of die mannen wel of niet gay zijn. Dat maakt toch niet uit?”

Vervolgens begint de vrouw over ‘Bradley’ Manning, de WikiLeaks-klokkenluider die ze bewust niet Chelsea Manning lijkt te noemen. Manning is een trans vrouw, maar zij noemt haar een van de weinige „homoseksuele mannen” die iets heeft gepresteerd.

„Ja, sorry dat ik het zeg, ook naar je vrienden toe, maar homo’s zijn erg oppervlakkig.”

De vriend rechts tikt me aan. „Is wel een beetje waar.” Ik lach.

We komen aan op Utrecht Centraal, de vrouw reist door. Wat een verschrikking was dat, hè, zeggen we als we de coupé uit lopen. „O nee hoor, ik vond haar heel lief”, zegt de vriend. En we zwalken de nacht in.

Frank Huiskamp vervangt de komende weken Marcel van Roosmalen.