Column | Christus’ hellevaart in een lsd-trip van Mel Gibson

Coen van Zwol Het vervolg op Mel Gibsons ‘The Passion of the Christ’ lijkt er nu echt te komen: de opnames beginnen volgend jaar. Ondanks alle controverse rond de regisseur en zijn hoofdrolspeler Jim Caviezel is Coen van Zwol wel benieuwd naar een film over de wederopstanding van Christus in Gibson-stijl.

Coen van Zwol

Komt Mel Gibsons vervolg op The Passion of the Christ er alsnog? In 2004 scoorde hij een verrassende hit van 612 miljoen dollar met zijn martelporno-versie van Christus’ kruisgang in authentiek Aramees en Latijn. Na vele emmers bloed werd aan het kruis de laatste tuinslang leeggespoten – een Romeinse speer in Jezus’ zijde – waarop een aardbeving volgde, de Heiland sereen herrees, Satan krijste in de hel.

Een kruisiging die aanvoelde als een cliffhanger: 612 miljoen dollars schreeuwen om een sequel. Gibson schermt sinds 2016 met een wederopstandingsepos. Laatste nieuws: de opnames beginnen in januari 2024, met Jim Caviezel opnieuw als Jezus. Het speelt in het etmaal na deel één en mocht de acteur twintig jaar ouder ogen: een kruisiging is geen pretje. Lastig is wel dat het Nieuwe Testament hier weinig bloedvergieten biedt naast ongelovige Thomas die in Christus’ wonden peutert. Mel Gibson zegt evenwel dat hij niet één, maar twee sequels bedacht: het ene „sterk en gestructeerd”, het andere „een lsd-trip”. Gibson, met rollende ogen: „Je bent in de hel en ziet de engelen vallen. Het is waanzin!”

Die versie zal het dus wel worden, met de goedkope special effects van nu en Jim Caviezel (54) die weer ‘bankable’ is. In 2004, toen hij naar eigen zeggen dacht dat Mel Gibson hem voor een surffilm benaderde, behoorde de acteur tot Hollywoods subtop. Jezus hielp zijn loopbaan niet werkelijk: tijdens de opnames stelde de Heere hem op de proef met blessures, huidirritaties, een longontsteking en zelfs een blikseminslag. Caviezel bekeerde zich niettemin tot Gibsons reactionaire katholicisme en deelde dat gretig met de wereld. Hij werd te uitgesproken en radicaal naar Hollywoods smaak.

Maar ook dat is een markt. Dit jaar scoorde Caviezel weer een hit met Sound of Freedom, al hangt er een luchtje aan de 182 miljoen dollar recette. Het betreft lowbudget-actie over christenagent Tim Ballard, die in Colombia ontvoerde kinderen uit de seksindustrie bevrijdt. De film lag sinds 2018 op de plank: Disney trof ’m in de boedel van het overgenomen 20th Century Fox en verkocht hem door aan de christelijke Angel Studios.

Die loopt er nou mee binnen. Voor radicaal-rechts is kindermisbruik immers scoren. Internetsekte QAnon veronderstelt dat een linkse elite een satanistisch pedoseksueel netwerk uitbaat. Dat gaat iets verder dan Republikeinse cultuurkrijgers die de tedere kinderziel tegen queer invloeden beschermen, maar ligt op het spectrum, zeg maar: Donald Trump vertoonde Sound of Freedom recent alsof dat een verzetsdaad is. En hoofdrolspeler Jim Caviezel flirt vrij openlijk met QAnon. Hij gelooft zelfs in ‘adrenochroming’: uit bloed van gemartelde kinderen wordt een levenselixer voor oude griezels gebrouwen. Nu nog wat Joden erbij en de pogrom kan beginnen.

Regisseur Alejandro Monteverde noemde het gelegde verband tussen zijn film en QAnon deze week „hartverscheurend”: hij vreest vermoedelijk levenslange opsluiting in Jim Caviezels getto. Toch hoop ik dat reactionaire geldschieters moed putten uit het succes van Sound of Freedom. Ik wil het namelijk best zien, Jezus’ hellevaart in een lsd-trip van Mel Gibson.