Column | Boerenverstand

‘Goedemiddag, u spreek met de bank, ik heb slecht nieuws voor u.” „Oh?” „Al uw bankgegevens zijn ontvreemd, maar we gaan dit samen regelen! Wacht, uw pincode is toch… 2748?” „Nee. 3251.”

„Oh, oké. Er komt zo iemand bij u langs die u even kan helpen…”

„Gebeurt dit?” Hoofdagent Marc Slaats-Brouwers (49) kijkt de dertig senioren in cafézaaltje De Spijker in het Brabantse Beers indringend aan. „Dagdagelijkse praktijk! Dit is de manier waarop men u bedondert en óverdondert. Met snelheid, vriendelijkheid. En voor u het weet…”

„Maar dan ben je toch stóm geweest”, klinkt uit de zaal.

„Nee mevrouw, dit kan iedereen gebeuren. Laatst nog, eentje in Veldhoven. 14.000 euro kwijt.”

Soms is de schaamte zo groot dat slachtoffers oplichting niet melden, weet Slaats-Brouwers. Daarom hamert de hoofdagent er bij zijn publiek op dat het echt niet hún schuld is dat de digitale wereld zo voortraast en onmogelijk bij te houden is. „Ook voor de politie niet.”

‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ heet de themamiddag. Je hebt zulke bijeenkomsten inmiddels in het hele land en in Land van Cuijk trekt Slaats-Brouwers de kar. Zo’n twaalf bijeenkomsten heeft de hoofdagent sinds oktober achter de rug en zowat alle 26 lokale afdelingen van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) weten hem te vinden. Senioren, deels tachtigplus, aan lange tafels aan de koffie en – toch wel opvallend – nergens een telefoon in het zicht. Die hebben ze heus, in de tas, fluistert een biebmedewerker achterin. Dikwijls aangeschaft in coronatijd, „om QR-codes te scannen”.

Sindsdien zijn ze digitaal vaardiger, maar ook kwetsbaarder.

„U kent Facebook?” Slaats-Brouwers pakt door. „Je hebt ook zoiets als de Telegram-website. Die is wetteloos. Daarop zitten hele groeperingen die online cursussen aanbieden over hoe ze bij ú geld kunnen halen.”

En daarom dus een offline cursus, om die andere, online cursist te neutraliseren. Waardevol werk, vindt Slaats-Brouwers, die drie jaar geleden in zijn werk PTSS opliep en nu senioren weerbaar maakt tegen de gevaren van deze tijd.

Onbekend nummer? „Rode vlag.” Appje van je dochter die vraagt om geld? „Rode vlag.” Mail van de bank met een link? „Rode vlag.” Wie naar Amsterdam of Rotterdam gaat kan zijn pinpas beter niet in de kontzak stoppen want daar lopen ze – „blieb blieb blieb” – met mobiele pinapparaten rond. En niet zomaar mensen binnen laten in je huis, ook (nep)agenten niet.

„Ik zou het fijn vinden om weer te weten wie de wijkagent is!” Gemor in de zaal. Slaats-Brouwers, die deze opmerking elke bijeenkomst krijgt, knikt instemmend. „Andere tijd, helaas.”

Je zou haast denken: waar kunnen deze ouderen nog wél op vertrouwen? Maar de hoofdagent is niet somber. „Net als u ben ik opgegroeid in een tijd dat de achterdeur openstond. En hier kan dat ook nog, gelukkig. Maar” – en hij weet, dat resoneert in deze agrarische omgeving – „gebruik uw boerenverstand! Iemand bij de vierdaagse die nodig moet plassen? Gerust binnenlaten. Twee dames met een vaag verhaal? Niet doen.”

Boerenverstand, hét wapen tegen de moderne cybercrimineel.