Column | Bij nul beginnen met denken over natuur

Kwetsbare natuur krijgt een nieuwe definitie. Jean Rummenie, beoogd staatssecretaris voor natuur (BBB) en oud-landbouwattaché, kondigde maandag in de Tweede Kamer een „nulmeting” aan. „We beginnen van scratch”, zei hij. Bij alles wat er al in de ijskast staat, kan dan ook een D66-initiatiefwet om de Waddenzee, beschermd maar bedreigd, tot zelfstandig rechtspersoon te maken. Met zo’n eigen ‘stem’, is het idee, kan ze – via een vertegenwoordigend ‘voogd’ – zuiver opkomen voor haar natuurbelangen, in plaats van via de vele beheerders, elk met eigen belangen.

‘Rechten van de natuur’ is een mondiale trend, vaak op initiatief van lokale bewoners. Tineke Lambooy, hoogleraar ondernemingsrecht aan Nyenrode Business Universiteit, onderzocht ruim 400 projecten. In Europa had Spanje in 2022 de primeur met Mar Menor, een vervuilde zoutwaterlagune, waarvan het „bestaansrecht als ecosysteem en het recht om zich natuurlijk te ontwikkelen” bij wet werd vastgelegd.

„Betekent het dat de natuur altijd gelijk krijgt? Nee”, zegt ze. „Wel dat het natuurperspectief onverdund aan tafel zit, zoals de cfo in een bedrijf zuiver naar financiën kijkt.”

Intussen zijn er vergelijkbare initiatieven, meer of minder uitgewerkt, voor onder meer de Noordzee, de Maas, het IJsselmeer en Amelisweerd. En sinds kort ook voor Meijendel en Berkheide, een natuurgebied tussen Den Haag en Katwijk, waar op de stikstofkaart een grote piek is te zien. Wie de gele paaltjes volgt tot het strand ziet de oorzaak: nu eens geen varkensstallen maar zeeschepen die daar altijd liggen, wachtend op een nieuwe bestemming. Terwijl ze met de stroming aan hun ankerketting rondcirkelen, als wijzers van een klok, laten ze hun generator draaien voor de stroomvoorziening. De stikstof die vrijkomt slaat neer in Meijendel. Aan de nevelige horizon tel ik elf vrachtschepen en tankers.

Vergrassing door stikstof is maar één plaag in dit Natura2000-gebied. Recreatie is er toegenomen, er is schade, herrie en vervuiling. Met geplande woonwijken zal de druk oplopen. Maar met al die beheerders – provincie, Staatsbosbeheer, drinkwaterbedrijf Dunea dat in de duinen rivierwater zuivert, Defensie – kan het zichzelf niet goed verdedigen.

Juridische vragen genoeg. Zoals: horen bij rechten ook plichten? Kun je een rivier dagen voor overstromingsschade? Moet Meijendel meebetalen aan kustverdediging? En: wat ‘is’ de Noordzee? Valt de drooggevallen Noordzee van de jongste ijstijd of die van 1953 ook binnen zo’n concept? ‘Wil’ natuur iets, of is het wat ‘wij’ vinden of willen zien, projectie dus?

Denken over dit ‘nieuwe animisme’ „heeft mij voorbij de grens van mijn taal en verbeelding gebracht”, zegt Robert Macfarlane over zijn nieuwe boek, Is a River Alive? Toch helpt het om te zien hoe broos de relatie tussen mens en planeet nu is. Een andere manier om ‘van scratch te beginnen’.


Lees ook

Rechten voor de natuur: interessant idee – maar ook onaf

Rechten voor de natuur: interessant idee – maar ook onaf

Hans Steketee vervangt deze week Sjoerd de Jong.