Column | Biden en de ballast van de grote bondgenoot

Het lijkt simpel: als Amerika, de machtigste bondgenoot van het land, Israël nu maar tot de orde roept, is de oorlog in het Midden-Oosten zo voorbij. In vele toonaarden is het te horen: het land kan alleen maar zo tekeergaan door de onvoorwaardelijke steun uit Washington.

Ja, want Israël is toch een creatie of marionet van het Westen? Waarbij voor het gemak vergeten wordt dat de Britse en Amerikaanse diplomatieke elites in 1947-’48 juist sceptisch waren over het ‘linkse’ zionisme en de stichting van Israël, uit vrees voor communistische invloed in de regio en schade aan westerse oliebelangen. Moskou steunde het zionisme wél, uit anti-Britse machtspolitiek, de wapens voor Israël kwamen uit het Oostblok. Het land een westerse creatie? Met frisse tegenzin dan toch.

Ook nu is machtspolitiek grilliger en onvoorspelbaarder dan morele overtuigingen of een partijtje Stratego doen geloven. Uit een nieuw boek van Bob Woodward, dat deze week verschijnt, blijkt hoezeer Biden, een levenslange sympathisant van Israël, telkens gefrustreerd raakte in pogingen om Netanyahu (een hopeloze bad guy, aldus de vertwijfelde president) aan de onderhandelingstafel te krijgen. De grote bondgenoot werd klemgezet door de kleine, en de leider van de kleine op zijn beurt door de extremisten in zijn coalitie. Onmacht alom.

Woodward is niet de eerste die dat vaststelt. In The Atlantic kwam journalist Franklin Foer eerder tot die conclusie, in een nu al veelbesproken reconstructie van een jaar diplomatiek falen. Washington, achter de schermen bezig met normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië (met als inzet óók een Palestijnse staat), werd compleet overrompeld door de terreur van 7 oktober. Biden hing aan de noodrem maar kreeg geen vat op Netanyahu, zelf in de greep van paniek. Het lukte Washington nog net de Israëliërs te weerhouden per ommegaande behalve Gaza ook Libanon aan te vallen, maar daarna bleven alle pogingen om een blijvende wapenstilstand te forceren vruchteloos.

Op een andere manier geldt die onvoorspelbare dynamiek tussen grote en kleine partner ook voor Iran en zijn vooruitgeschoven posten Hezbollah en Hamas. Uit buitgemaakte Hamas-documenten blijkt dat Hamas al twee jaar zon op een gezamenlijke aanval op Israël en een regionale oorlog die de vernietiging van de ‘zionistische entiteit’ moest inluiden. Het offensief was gepland voor 2022 maar uiteindelijk ging Hamas, nog in bespreking met Iran en Hezbollah, alleen tot de aanval over – en hield de ‘As van verzet’ zich, vooralsnog, in.

Foer van The Atlantic noemt zijn reconstructie van het Amerikaanse geschutter „de anatomie van een mislukking”. Voor de grote bondgenoot, welteverstaan. Niet voor de kleine. Die is, met gruwelijke vergeldingen in Gaza en Libanon, inmiddels weer overtuigd van zijn eigen succes.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een column.