Column | Besturen is iets intiems

Noem het rustig een wetmatigheid, zegt hij halverwege het gesprek bij hem thuis: „Besturen vereist intimiteit.” Han Noten laat een korte stilte vallen om zijn woorden kracht bij te zetten, zoals hij dat leerde op de toneelschool – die hij uiteindelijk niet zou afronden.

Hij koos na een studie arbeids- en organisatiepsychologie voor de publieke zaak: was bestuurder bij de FNV en de NS, senator voor de PvdA, burgemeester van zijn woonplaats Dalfsen en is nu toezichthouder bij meerdere organisaties. En overal zag én ziet hij: „De eis van volledige transparantie is onzin.” Opnieuw laat hij een korte stilte vallen. „Zonder enige professionele intimiteit is goed bestuur namelijk niet mogelijk.”

Wat volgt is een mini-college. De essentie: „Verantwoording afleggen en volledige transparantie worden in de politiek voortdurend door elkaar gehaald.” Verantwoording is noodzakelijk, zegt hij, complete transparantie een illusie.

Neem het voorbeeld van twee Haagse topambtenaren die onlangs in NRC opperden om alle alternatieven die ambtelijk zijn geadviseerd aan een minister openbaar te maken. „Bizar. Denk je dat daarmee de honger van Kamerleden is gestild?” Hij lacht. „Natuurlijk niet. Dan willen ze vervolgens weten waarom een ander alternatief níét aan de minister is geadviseerd. Enzovoorts.” Noten schudt zijn hoofd. „De roep om volledige transparantie is een politiek instrument voor eigen gewin: om verontwaardiging te mobiliseren, om profiel op te bouwen. Niet om beleid te verbeteren.”

De voorbeelden liggen voor het oprapen, zegt hij. Het landbouwoverleg met minister Adema van Landbouw was net gestrand toen Kamerleden al eisten dat het concept-akkoord dat zou zijn bereikt openbaar werd gemaakt. „Denk je dat er dan nog íémand terugkeert naar de onderhandelingstafel?”

Nóg een voorbeeld: organisaties die de notulen van vergaderingen openbaar willen maken. „Niet doen!”, zegt hij. „Dat maakt bestuurders terughoudend.” Of nog erger: ze houden hun mond. „Terwijl de intimiteit van een vergadering ook is bedoeld om een spannende gedachte te poneren, om een discussie los te wrikken.”

Bestuurders, zegt hij, moeten achteraf verantwoording afleggen. Dáár gaat het om. „Mensen hebben het recht om te weten of alle belanghebbenden zijn gehoord. Of er een zuivere afweging is gemaakt. Maar niet om te weten wát er precies is gewisseld en hoe dat werd geformuleerd.”

Als burgemeester kreeg hij te maken met een vrouw die dreigde te worden uitgezet naar haar geboorteland. „Dat was onverantwoord, vond ik.” Daarop stuurde hij staatssecretaris Fred Teeven (VVD) een brief, waarvan niemand het bestaan wist. Noten vroeg hem daarin gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. „Het was de enige keer dat ik hem dat heb gevraagd”, zegt Noten. „Maar de allerbelangrijkste zin in die brief was dat ik zijn beslissing, ongeacht de uitkomst, zou respecteren. Het was, kortom, een wederzijdse vertrouwenskwestie.”

En?

„Dat kan ik eigenlijk niet zeggen want dan zou ik de code breken.” Noten lacht. „Maar ik ben er nog steeds heel tevreden over.”

Hugo Logtenberg is redacteur van NRC en vervangt Petra de Koning tijdens vakantie.