Column | Bent u al naar ‘No Other Land’ geweest?

Bent u al naar No Other Land geweest? Bekroonde documentaire, op de shortlist voor een Oscar, vijf ballen in NRC, over de nog doorgaande Israëlische sloop, stukje bij beetje, van een groep Palestijnse dorpjes in het gebied van Masafer Yatta op de bezette Westelijke Jordaanoever ten zuiden van Hebron. Oftewel Schietzone 918 van het Israëlische leger. Ik heb er al eerder over geschreven, laatstelijk twee jaar geleden, maar toen had ik er nog alleen over gelezen. No Other Land, voor het belangrijkste deel het werk van een lokale Palestijnse burgerjournalist en een bevriende Israëlische journalist, laat het zien. En dat maakt een stuk meer indruk, op mij althans, het maakte mij woest: de kwaadaardigheid waarmee een waterput wordt dichtgegooid of een schooltje gesloopt. De algehele kwaadaardigheid eigenlijk.

Alle legers oefenen maar schietzones zoals 918 zijn begin jaren tachtig door toenmalig minister van Landbouw Ariel Sharon voor iets anders bedoeld, namelijk om land te reserveren voor Israëlische nederzettingen. Ze beslaan nu 18 procent van de Westelijke Jordaanoever. De duizend bewoners van Masafer Yatta hebben jarenlang geprocedeerd maar in mei 2022 besloot het Hooggerechtshof dat het welletjes was; ze moesten weg. Ook al betoogden ze dat ze er al sinds eind 19de eeuw hadden geleefd. En ook al zijn schietzones in bezet gebied illegaal onder internationaal recht.

Dat was mijn bruggetje naar Donald Trump. Het Internationaal Gerechtshof heeft vorig jaar juli bepaald dat de hele bezetting onwettig is. Maar ja. Trump treedt in minder dan een week aan in Washington, en volgens Israëlische media hoopt premier Benjamin Netanyahu op zijn zegen voor officiële annexatie van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Niet langer dat internationale gedram over een tweestatenoplossing of lokaal gedoe over schietzones, maar gewoon het Bijbelse Land van Israël.

De voortekenen lijken goed: in zijn eerste termijn heeft Trump al de Israëlische annexatie van de Syrische Golan erkend en hij heeft een uitgesproken voorstander van annexatie, Mike Huckabee, genomineerd als ambassadeur in Jeruzalem. En ik zag een foto van Netanyahu’s vrouw Sara en zoon Yair in Florida aan de eettafel naast een breed grijnzende Trump.

En toch, en toch. Het zou me ook niet verbazen als Trump een andere weg inslaat. Hij is vast zijn Akkoord van de Eeuw niet vergeten, dat hij in januari 2020 presenteerde. „Een realistische tweestatenoplossing”, noemde hij het met Netanyahu naast zich. „Een win-winkans voor beide zijden.” Palestijnen waren nauwelijks geraadpleegd, en niet uitgenodigd voor de plechtigheid. Wat is hun win-win? De Palestijnse staat die Trump voor ogen staat is niet meer dan het kliekje dat overblijft als je de nederzettingen, de wegen daartussen en de Jordaanvallei aftrekt. En de schietzones.

Netanyahu en de zijnen willen niks van een Palestijnse staat weten, en sinds Hamas’ bloedbad op 7 oktober 2023 al helemaal niet – een Palestijnse terreurstaat naast Israël zeker! Maar er is een krachtig lokaas: normalisering met Saoedi-Arabië. Nu met de verwoesting van de Gazastrook, die ook door de Saoedische kroonprins genocide is genoemd, eisen de Saoediërs in ruil voor hun gunsten ten minste een „pad naar een Palestijnse staat”. Is Trumps „realistische tweestatenoplossing” niet dat pad naar een Palestijnse staat voor een prins die zaken wil doen met Israël?

Als Saoedi-Arabië normaliseert met Israël kan Trump de status opeisen van de meester-dealmaker die hij zo graag is. Het zou Netanyahu promoveren van corrupte veelschender van het internationaal recht tot staatsman die een nieuw Midden-Oosten produceert. Westerse ministers en pleitbezorgers van een tweestatenoplossing zoals de Nederlandse kunnen zich verheugen op een dode mus. Alleen de Palestijnen niet blij, maar die doen er in de wereldpolitiek niet toe. De sloop van Masafer Yatta gaat intussen gewoon door.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.