Column | Allang hoogste tijd voor sancties tegen Israël

Komt er ooit een dag ná de Israëlische oorlog in de Gazastrook? Ik vroeg het u en mezelf negen maanden geleden in een sombere column en ik ben 13.000 doden verder alleen maar somberder geworden. Ik schrijf deze column na de start op 16 mei van een nieuw Israëlisch offensief met als doel de resterende gijzelaars uit handen van Hamas los te krijgen en Hamas te verslaan, of éérst Hamas te verslaan en dan vanzelf de gijzelaars vrij, voor wie naar premier Netanyahu luistert. Hoe dan ook wordt het hele gebied bezet, nog resterende bebouwing platgegooid (want commandocentra van Hamas, zegt Israël) en alle twee miljoen Palestijnen samengedreven in de zuidelijke uithoek. Samengedreven om hen te beschermen, in de woorden van Netanyahu. Of, in mijn woorden, om hen als het even kan over de grens met Egypte te kieperen.

‘Gideons strijdwagens’ heet het offensief, en omdat de namen van offensieven vaak de aard van het beest weergeven, heb ik het Bijbelboek Richteren opgeslagen. Dat gaat over de zege van Gideon, met veel hulp van God, over de Midjanieten, een Arabische stam die de kinderen van Israël steeds weer lastig viel. Na Gideon deden ze dat niet meer.

Het nieuwe offensief is op zich nauwelijks te onderscheiden van wat in Israël geen offensief heet: meer dan twee maanden uithongerblokkade, begeleid door bombardementen met vanaf half maart meer dan 2.500 Palestijnse doden, van wie meer dan 370 tussen 13 en 16 mei. In totaal zijn nu meer dan 53.000 Palestijnen gedood sinds de oorlog begon na Hamas’ slachtpartij in Israël van 7 oktober 2023. In meerderheid vrouwen en kinderen, bijkomende schade van de jacht op Hamas. Wat kan het schelen. Niemand is onschuldig, verklaarde een Israëlisch parlementslid vorige week nog.

Ondervoeding gaat nu ook steeds meer slachtoffers maken: „Mensen zitten vast in een cyclus waarin gebrek aan gevarieerd voedsel, ondervoeding en ziekte elkaar voeden”, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vorige week. Netanyahu’s nieuwe, „minimale” hoeveelheid hulp gaat daarin niets veranderen.

Googel VN-organisatie OCHA voor slachtoffers en de huiveringwekkende schade: woningen, scholen, ziekenhuizen, watersystemen, gewoon alles wat nodig is om te kunnen overleven. De VN schatten dat als het ooit tot vrede komt herbouw van Gaza tussen zestien en tachtig jaar kan vergen, afhankelijk van het bouwtempo. Eerst moet er puin worden geruimd. UNOCHA’s briefing van 8 april schat dat de oorlog 50 miljoen ton puin heeft geproduceerd, waarvan het ruimen wel 20 jaar kan kosten. Maar niet alles hoeft meteen. De werkelijke vraag is wie de benodigde miljarden gaat betalen zolang er geen structurele oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is. Het antwoord is niemand, omdat volgende vernietigende oorlogsrondes dan zeker zijn. Ten koste van uw belastinggeld: in 2001 vernietigden Israëlische troepen de in aanbouw zijnde haven van Gaza, waarin Nederland 23 miljoen euro had geïnvesteerd.

Steeds meer politici, wetenschappers en mensenrechtenorganisaties spreken van genocide. VN-mensenrechtenchef Volker Türk telde zaterdag de bombardementen, het voortdrijven van bevolking, de systematische vernietiging van hele wijken en de ontzegging van humanitaire hulp op tot etnische zuivering. „We moeten een eind maken aan deze krankzinnigheid.”

Welke ‘we’ ? Netanyahu is vast van plan de oorlog voort te zetten. „We kunnen gedurende een bepaalde periode een staakt-het-vuren overeenkomen, maar we gaan tot het einde.” De Amerikaanse president Trump denkt vooral in termen van een gouden toekomst met de Golfstaten. Arabische en westerse regeringen wentelen zich in machteloosheid, zo goed verwoord door premier Schoof die de plannen van Israël „zorgelijk” noemde.

Tussen maandag middernacht en dinsdagochtend werden bij Israëlische aanvallen weer zestig mensen gedood. Het is allang de hoogste tijd voor sancties.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert. Ze schrijft om de week een column.