Collectief contract havenbedrijven moet elektriciteitsgebruik in Amsterdam efficiënter maken

Een grote groep bedrijven uit de de Amsterdamse havenregio heeft gezamenlijk een flexibel groepscontract afgesloten om de stroom onderling beter te verdelen. Dat heeft de netbeheerder Liander donderdag bekendgemaakt. Het doel van de overeenkomst, die 29 bedrijven aangaat, is om de beschikbare elektriciteit in de Amsterdamse haven doeltreffender te gebruiken.

Nieuwe regelgeving van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt zo’n flexibel groepscontract, waarbij meerdere bedrijven een gezamenlijk contract delen, mogelijk. Het collectieve contract, dat voor het eerst door Liander wordt uitgegeven, wordt gezien als een innovatieve oplossing voor de problemen op het Amsterdamse elektriciteitsnet. Dat staat door de energietransitie en de toenemende vraag onder grote druk.

Momenteel krijgen veel bedrijven te maken met beperkingen bij het aanvragen van nieuwe of grotere aansluitingen. De bedrijven, die zich verenigen in de Energie Coöperatie Amsterdamse Haven, kunnen door het delen van informatie het stroomgebruik nauwkeurig op elkaar afstemmen. Omdat die vaak slechts op gezette tijden de volledige capaciteit nodig hebben, zorgt deze nieuwe gedeelde aanpak voor een efficiënte benutting van de beschikbare elektriciteit. Pieken en dalen in de vraag en stroomuitvallen blijven daardoor grotendeels uit.