Cocaïne aangetroffen in wilde haaien voor Braziliaanse kust

Wilde haaien voor de kust van Rio de Janeiro zijn positief getest op cocaïne. Dat blijkt uit een vorige week in het tijdschrift Science of the Total Environment gepubliceerd onderzoek. In alle dertien scherpneushaaien die de Braziliaanse wetenschappers onderzochten, werd cocaïne aangetroffen in een concentratie die honderd keer hoger bleek dan bij andere onderzochte zeedieren.

Het onlangs verschenen wetenschappelijke artikel is niet het eerste onderzoek naar de invloed van drugs op het leven in de zee. Zo toonde onderzoek uit 2023 aan dat sommige drugs op zeedieren eenzelfde effect hebben als op mensen. Een onderzoek uit 2017 liet zien dat palingen verslaafd kunnen raken aan cocaïne. Het is nog onduidelijk wat het effect van cocaïne op haaien precies is, daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Doorvoerland

De cocaïneconsumptie is volgens de onderzoekers de afgelopen decennia wereldwijd enorm gestegen. Ongeveer 22 procent van de gebruikers bevindt zich volgens hen in Zuid-Amerika, met in Brazilië de op een na grootste consumentenmarkt in de regio.

Enrico Mendes Saggioro, de coördinator van het onderzoek, benadrukt tegenover de Britse krant The Guardian dat de resultaten volgens hem laten „zien dat cocaïne op grote schaal wordt verhandeld en verplaatst in Brazilië”. Hoewel er in het land niet op grote schaal cocaïne wordt geproduceerd, is het wel een belangrijke doorvoerhaven naar Europa. De in de haaien aangetroffen cocaïne is vermoedelijk door druglabs of gebruikers via het riool in de oceaan terechtgekomen.

Een andere zorg die binnen het onderzoek wordt geuit, is het effect op de mens. De scherpneushaai wordt in Brazilië als delicatesse beschouwd, waardoor de mogelijkheid groter wordt dat cocaïneresiduen van vis op mens overgaan.