Coalitie van kleine partijen op Sint Maarten maakt einde aan premierschap Silveria Jacobs

De sociaaldemocratische National Alliance van Jacobs verloor bij de verkiezingen op donderdag weliswaar twee van de zes zetels, maar verwacht werd dat zij met haar coalitiepartner United People’s Party en een derde partij aan de benodigde meerderheid van acht zetels zou komen. Maar dat bleek de afgelopen dagen een probleem.

Het nieuwe kabinet voor de komende vier jaar bestaat uit een coalitie van vier kleine oppositiepartijen die ieder twee zetels behaalden. Premier wordt Luc Mercelina van de nieuwe partij Unified Resilient St. Maarten Movement. Ook de Democratische Partij van oud-premier Sarah Wescot-Williams, die van 2010 tot 2014 premier was, neemt deel. De twee andere coalitiepartners zijn nieuwkomer Nation Opportunity Wealth en Party for Progress.

Het opstellen van een regeringsakkoord met vier partijen lijkt geen gemakkelijke opgave

De vier partijen lijken vooral te hebben geprofiteerd van de tanende populariteit van premier Jacobs. De premier voerde campagne op de thema’s orde en stabiliteit maar kreeg opvallend weinig voorkeursstemmen. Een van de verwijten die inwoners haar regering maken is dat er te weinig wordt verbeterd aan de infrastructuur, zoals het gebrekkige en vaak verstopte wegennet. Dat is vooral van belang voor het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron op het eiland. Ook ging het tijdens de campagne veel over de hoge prijzen, het belastingstelsel en veiligheid.

‘Historisch akkoord’

De nieuwe regering, die een mandaat heeft tot 2028, wil zich richten op duurzaamheid, economische groei en sociaal welzijn. De coalitiegenoten spraken in een persbericht op zaterdag van „een historisch akkoord en het begin van een nieuw tijdperk van collaboratief bestuur”, maar het opstellen van een regeringsakkoord met vier partijen lijkt geen gemakkelijke opgave. Het nieuwe kabinet is al de elfde regering in veertien jaar. In 2010 werd Sint Maarten, net als Curaçao en Aruba, een autonoom land binnen het Koninkrijk.

De aanstaande premier Mercelina komt aan de macht met iets meer dan 2.000 stemmen. Op 11 januari brachten krap 15.000 inwoners van Sint Maarten hun stem uit, een opkomst van 65 procent. Dat was ruim 5 procent hoger dan in 2020. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de opkomst weer stijgt.