Coalitie onderhandelt met ‘monsterverbond’ uit oppositie over onderwijsbezuinigingen

De hele woensdag zoekt de coalitie een uitweg uit de blokkade van de oppositie tegen de bezuinigingen op onderwijs. Lukt dat niet, dan dreigt de onderwijsbegroting uiteindelijk te stranden in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft. De afgelopen dagen kwamen twee gelegenheidscoalities van oppositiepartijen met wijzigingsvoorstellen die de bezuinigingen ongedaan zouden maken. Als de coalitie niet met die alternatieven akkoord gaat, dreigen de oppositiepartijen in de senaat tegen de begroting te stemmen.

De besprekingen vinden plaats in verschillende rondes, waarvan de eerste begon om negen uur ’s ochtends. Kort na de lunch spraken de fractievoorzitters van de coalitie voor het eerst met Henri Bontenbal van oppositiepartij CDA. En om vier uur zijn ook D66, JA21 en de ChristenUnie uitgenodigd op de kamer van Geert Wilders in het extra beveiligde gedeelte van de Tweede Kamer. Met die partijen hoopt de coalitie tot een oplossing te komen.


Lees ook

Coalitie is niet bang om met onderwijsbezuinigingen op een muur af te rijden

Staatssecretaris Mariëlle Paul voor Primair en Voortgezet onderwijs en Emancipatie (VVD) en minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (NSC).

In de senaat komen PVV, VVD, NSC en BBB acht zetels tekort. Er is dus voor elk plan dat het kabinet door de Eerste Kamer wil loodsen steun nodig van oppositiepartijen. Maar de regeringspartijen gingen dinsdagavond tijdens het eerste deel van het debat over de onderwijsbegroting niet in op de alternatieven die de oppositiepartijen hadden verzonnen voor de bezuinigingen. En ook onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) bleek geen politiek voorwerk gedaan te hebben om bij de oppositie steun te vergaren voor zijn begroting.

Monsterverbond

Wat wil de oppositie dan precies? D66, CDA en ChristenUnie gingen een verbond aan en willen 1,3 miljard euro aan bezuinigingen terugdraaien. Dat willen ze onder meer betalen door het eigen risico in de zorg minder te verlagen (van 185 naar 165 euro) dan de coalitie van plan is. Kort nadat dit zelfverklaarde ‘monsterverbond’ bekend werd, ontstond ook een links verbond van GroenLinks-PvdA, SP, Volt en Denk. Zij willen álle bezuinigingen op onderwijs, die oplopen tot 1,9 miljard euro in 2028, schrappen. Maar met hen praat de coalitie vooralsnog niet.

De risico’s voor de coalitie zijn groot. Als de begroting in de Eerste Kamer sneuvelt, moet de coalitie verder met de oude begroting. Dat betekent dat ingeboekte bezuinigingen niet door kunnen gaan, en dat minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) een gat heeft op zijn begroting.

Het was Geert Wilders die voor het eerst contact zocht met de oppositie. De PVV-leider belde iets voor twee uur Henri Bontenbal. Of hij „zélf” langs wilde komen. „We gaan gewoon eerst even praten”, zei Bontenbal kort daarna toen hij naar de kamer van Wilders liep. „We hebben een amendement neergelegd en we gaan luisteren wat ze vinden.”

Uit elkaar spelen

Het leidde kort tot onduidelijkheid bij de andere partners in het verbond. Zij waren niet uitgenodigd en wisten niet dat hij een afspraak had met de coalitie. Had Bontenbal hen verlaten? Toen de CDA-leider een half uur later naar buiten kwam, zei hij dat hij namens het CDA naar binnen ging, maar dat hij zijn partners JA21, D66 en ChristenUnie niet los zou laten. „We laten ons niet uit elkaar spelen. Ik heb gewoon contact met de anderen.”

Minister Bruins krijgt binnen het kabinet het verwijt dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan: hij had moeten zorgen dat zijn onderwijsbegroting ongeschonden door Tweede en Eerste Kamer zou komen. Een soortgelijk verwijt kreeg voormalig staatssecretaris Folkert Idsinga van NSC toen de oppositie het Belastingplan dreigde te blokkeren vanwege onder andere de btw-verhoging.

NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven vindt dat verwijt aan haar partijgenoten niet terecht. Bij het verlaten van de kamer van Wilders zei ze: „Het stoort me ontzettend. Maar ik houd me heel netjes. En ik laat het gewoon maar over me heen komen. Ik weet heel goed hoeveel werk onze bewindspersonen doen en hoe professioneel ze zijn.” Over de inhoud van de besprekingen achter gesloten deuren wilde ze niets zeggen. „We zijn nu bij elkaar om ervoor te zorgen dat het hele parlement en ook de Eerste Kamer de OCW-begroting steunt.” Minister Bruins was volgens haar niet uitgenodigd voor het overleg „omdat wij daar als parlement over gaan”.