Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag voorlopig doorgaan met het ombouwen van hotel ’t Elshuys tot asielzoekerscentrum in het Overijsselse Albergen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel donderdag besloten. Volgens de rechter zijn er geen redenen om de omgevingsvergunning in te trekken, die het COA kreeg van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen.
Afgelopen januari liet de gemeente Tubbergen, waar het dorp Albergen in ligt, weten akkoord te gaan met de komst van het ‘asielhotel’. De gemeente verleende een omgevingsvergunning voor vijf jaar. Boze inwoners van Albergen stapten vervolgens naar de rechter in een poging de komst van het azc tegen te houden – acht bezwaarschriften in totaal. De bezwaren gingen onder meer over verkeersveiligheid, parkeergelegenheid en de duur van de opvang. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat de komst van het azc en de verbouwing die daarmee gepaard gaat, niet ten koste gaan van de ruimtelijke ordening of het woon- en leefklimaat van omwonenden.
Het COA kan nu doorgaan met de verbouwing en andere voorbereidingen op de komst van honderdvijftig asielzoekers. Komende maandag overlegt de gemeente met het COA over de planning. Een woordvoerder van het COA laat aan RTV Oost weten dat het nog zeker vier weken gaat duren voordat asielzoekers naar het hotel kunnen verhuizen. „Het hangt onder meer van de aannemer af hoe snel we weer aan de slag kunnen.”
Toestemming in 2022
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) gaf het COA al in augustus 2022 toestemming om een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel. Het kabinet passeerde daarmee voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc, tot woede van inwoners van Albergen.
Lees ook
Een jaar na de onrust over asielzoekers in Albergen staat het hotel nog altijd leeg
Na het kabinetsbesluit werd er onder meer brand gesticht bij het hotel, het gebouw werd beschoten met een luchtbuks en een omwonende werd opgepakt voor het bedreigen van Anko Postma, de burgemeester van Tubbergen. Ook kwam er een ‘stille tocht’, met omgekeerde Nederlandse vlaggen. In later overleg met de gemeente Tubbergen verlaagde het kabinet het aantal te huisvesten asielzoekers van driehonderd naar honderdvijftig.
De rechtbank laat donderdag weten dat het besluit voorlopig is. De bedoeling is dat de bezwaren „zo spoedig mogelijk” worden behandeld door „een meervoudige kamer” – met drie rechters. Geven zij ook toestemming voor de komst van het azc, dan kunnen tegenstanders nog naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stappen.