COA benadert nu zelf gemeenten met verzoek om meer statushouders te huisvesten

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat zelf gemeenten benaderen om meer statushouders te huisvesten. Dat meldt de uitvoeringsinstantie maandag in een bericht op de eigen site. Gemeenten die minder dan 30 procent van de door het Rijk gevraagde aantallen statushouders huisvesten, kunnen door COA-bestuurders, ambtenaren of bewindspersonen van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken worden gebeld met het verzoek meer mensen met een asielstatus te huisvesten. Om welke 45 gemeenten het gaat, maakt het COA niet bekend.

De huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning is een taak van gemeenten, waarop provincies toezicht houden. Momenteel zijn er veel gemeenten die een grote achterstand hebben opgelopen bij de opvang van statushouders. Het aanmeldcentrum in Ter Apel en andere COA-locaties zitten onder meer vanwege die stokkende doorstroom overvol.

Door zogenoemde ‘weigergemeenten’ te benaderen hoopt het COA elke week vijfhonderd extra statushouders te laten uitstromen uit de eigen opvanglocaties. Als een gemeente geen woning kan vinden, kunnen de statushouders worden ondergebracht in een tijdelijke accommodatie of in een hotel. Ook zouden de statushouders in een nabijgelegen gemeente ondergebracht kunnen worden.

Bestuursvoorzitter van het COA Milo Schoenmaker laat in het persbericht weten blij te zijn met die extra maatregel. „Met het versneld huisvesten van statushouders komen er plekken vrij op onze opvanglocaties en dat is hard nodig. We moeten terug naar een meer normale opvangsituatie en bezetting op onze locaties en daaraan kan deze aanpak een belangrijke bijdrage leveren.”


Lees ook
Boosheid over komst asielzoekers naar Kijkduin: ‘Wilders heeft toch niet voor niets gewonnen?’