Cijfers ASML uitgelekt, aandeel keldert na slecht kwartaal

Honderd biljoen dollar, dat zijn een hoop nullen. Het gaat hier om de hoogte die de mondiale overheidsschuld volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen het einde van het jaar heeft bereikt. En dat is aan de forse kant, aldus het in Washington DC gevestigde fonds.

Te veel landen zijn de afgelopen jaren op te grote voet gaan leven, schrijft het IMF. De wereldwijde schuldratio (schuld afgezet tegen bruto binnenlands product) is met 93 procent inmiddels tien procentpunten hoger dan in 2019, voor de coronacrisis. En als dit zo doorgaat, waarschuwt het IMF, zal de staatsschuld rond 2030 het bbp evenaren.

De grootste zorgen voor veel overheden, volgens het IMF? Hoge druk om geld uit te geven (onder meer aan vergrijzing en zorg), onvoldoende zicht op de schulden en te optimistische vooruitzichten over de ontwikkeling ervan.

Nu de rente daalt, moeten pijnlijke fiscale maatregelen volgens het IMF niet worden uitgesteld, maar juist nú worden uitgevoerd.


Lees ook

En wat als rechts in Frankrijk en de VS lak heeft aan de staatsschuld?

En wat als rechts in Frankrijk en de VS lak heeft aan de staatsschuld?

Hebben alle landen ter wereld een even groot probleem? Nou nee. Veruit de meeste regeringen beperken hun uitgaven en brengen die in lijn met hun inkomsten. Toch lijkt de mondiale schuld te blijven stijgen dankzij twee grote aanjagers. En dat zijn, je raadt het nooit, de Verenigde Staten en China. Met name in de VS, waar ze een traditie kennen van federal government shutdowns vanwege begrotingsproblemen, stijgt de schuld hard.

Hoofdkantoor van het IMF in Washington.
Foto Yuri Gripas/Reuters