Christoffel Columbus, de man die in 1492 Amerika ‘ontdekte’, was een Sefardische Jood afkomstig uit Spanje. Deze opmerkelijke claim deed José Antonio Lorente, een medisch-forensisch expert van de Universiteit van Granada, afgelopen zaterdag in de documentaire Colón ADN. Su verdadero origen (Het dna van Columbus. Zijn echte afkomst) op de Spaanse zender RTVE. In het tv-programma presenteerde Lorente het resultaat van twintig jaar onderzoekswerk.
Over de afkomst van Columbus vindt al lange tijd discussie plaats. De zeeman zou misschien wel afkomstig zijn uit Spanje, Griekenland, Frankrijk of zelfs Schotland. De wetenschappelijke consensus is echter dat hij rond 1450 geboren werd in de Italiaanse havenstad Genua. Lorente meent nu bewijs gevonden te hebben dat de wieg van Columbus verplaatst naar Spanje.
Het praalgraf van Christoffel Columbus in de kathedraal van Sevilla.Foto: Richard Brocken/ANP
Genetische code
Voor zijn onderzoek gebruikte hij botmateriaal uit het praalgraf van Columbus in de Catedral de Santa María de la Sede in Sevilla. Het was niet zeker of de botten in dit graf daadwerkelijk van Columbus waren, maar Lorente concludeerde na vergelijking met dna uit botmateriaal van Columbus’ broer en zoon dat het skelet in Sevilla inderdaad van de ontdekkingsreiziger is. Hierna kon hij op zoek naar diens voorouders.
Hoe gaat zulk onderzoek in zijn werk? De genetische code van ieder mens ligt opgeslagen in zijn dna. Dit pakket is niet statisch: het muteert van voortplanting op voortplanting. Wie uit archeologisch materiaal – botten of tanden – dna weet te isoleren en dat vergelijkt met een database met de genetische codes van andere mensen (dood en levend) kan terug rekenen wat de stamboom van de stoffelijke resten in kwestie is.
Volgens Lorente bevat het dna van Columbus’ zoon – en dús dat van Columbus zelf – duidelijke aanwijzingen voor een Joodse komaf. Ook suggereert het dna een familieverleden in het westelijk deel van het Middellandse-Zeegebied.
Omdat er in die regio vooral in Spanje Joden voorkwamen – en niet in Italië – komt Lorente tot de conclusie dat Columbus een Sefardische Jood was. (Sefarad is de Hebreeuwse aanduiding voor het Iberisch schiereiland). Pikant: in 1492, het jaar dat Columbus aan wal ging op de Bahama’s, verdreven koning Ferdinand en koningin Isabella alle joden uit Spanje.
Geheim
Collega’s begroetten de ontdekking van Lorente met stevige scepsis, omdat zijn data geheim blijven. In een artikel in de krant El Pais spreekt Rodrigo Barquera, werkzaam bij het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig – hét centrum voor de bestudering van historisch dna, zijn verbazing uit over deze gang van zaken. „Het is normaal dat je een artikel naar een tijdschrift opstuurt, waar een redacteur het naar drie onafhankelijke reviewers doorstuurt die bekijken of het wetenschappelijk valide is. Als dat zo is, wordt het gepubliceerd en kan de rest van de wetenschappelijke gemeenschap beoordelen of ze het ermee eens zijn. Dat is hier allemaal niet gebeurd.”
Lorente laat in een reactie weten dat hij niet van plan is zijn data te delen voordat hij zijn onderzoek naar de familie van Columbus helemaal heeft afgerond.
Een bezoek van een vicepresident aan een Europese hoofdstad heeft normaal niet zoveel voeten in de aarde. Maar de zaken liggen anders als de bezoeker JD Vance heet, een man die de regering-Trump vertegenwoordigt op een moment van grote spanning met de EU, en zelf Europeanen als geopolitieke parasieten beschouwt. Vance landde vrijdagochtend met Air Force Two, het vliegtuig dat de vicepresident vervoert, op de luchthaven van Ciampino, om samen met zijn vrouw en hun drie jonge kinderen het paasweekend in Rome door te brengen.
Tijdens het officiële deel van het bezoek lunchte Vance vrijdagmiddag opnieuw met de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die hij een dag eerder nog in het Witte Huis had gezien, tijdens haar onderhoud met president Donald Trump. „Lang geleden!” grapte de Italiaanse premier breed glimlachend, gretig de kans grijpend om de rest van de EU nogmaals in te peperen hoe goed het klikt tussen haar en de machthebbers in Washington.
Vance zelf wilde vooral naar het Vaticaan, en dat was gezien de kritische houding van de Kerk tegenover de regering-Trump een veel complexer bezoek. Paus Franciscus pleit steevast voor solidariteit met vluchtelingen en migranten. Dat staat haaks op Trumps radicaal-rechtse migratiebeleid, inclusief uitzettingen naar El Salvador.
Kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris het Vaticaan, verwelkomt JD Vance, zijn vrouw Usha en hun kinderen Ewan, Vivek en Mirabel. Foto AFP Photo/Vatican Media Vicepresident Vance met kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan. Foto AFP Photo/Vatican Media
Nieuwe bekeerling
JD Vance groeide op in Ohio, heeft Ierse en Schotse wortels en bekeerde zich in 2019 tot het katholieke geloof. De nieuwe bekeerling koos voor een oerconservatieve interpretatie van het katholicisme, in weerwil van Franciscus’ boodschap van mededogen met sociaal kwetsbaren in de maatschappij.
Vance uitte al kritiek op de beperkingen die Franciscus oplegde voor misvieringen in het Latijn, die volgens de progressieve tak in de Kerk de afstand met de gelovigen onnodig vergroten, en viel de Amerikaanse bisschoppen aan toen zij kritiek uitten op het nieuwe harde migratiebeleid. „Zijn de bisschoppen echt bezorgd om migranten, of vooral om hun budgetten?” zei Vance, verwijzend naar fondsen voor de hervestiging van migranten.
Op de koop toe daagde hij de paus en de Katholieke Kerk zelfs uit op theologisch vlak. Eind januari verwees hij in een interview op de Trump-getrouwe televisiezender Fox naar ‘ordo amoris’, een oud christelijk concept dat hij inzette om het huidige Amerikaanse migratiebeleid mee te verdedigen. Volgens JD Vance komt ‘ordo amoris’ neer op een orde, of hiërarchie in de liefde die christenen voor anderen voelen. Hierbij zou de liefde voor het eigen gezin, en daarna de eigen landgenoten voorop staan, terwijl bekommernis om de rest van de wereld pas veel later volgt.
Paus Franciscus zette in een brief over migratie die hij op 10 februari naar de Amerikaanse bisschoppen stuurde, de puntjes op de i. „Christelijke liefde is geen concentrische uitbreiding van belangen die zich beetje bij beetje uitbreiden naar andere personen en groepen”, schreef de kerkleider. De Argentijn voegde eraan toe dat een waardige behandeling van elk individu een ordelijke afhandeling van legale migratie niet in de weg hoeft te staan, terwijl hij ook afkeurde dat migranten zonder legale verblijfsstatus met criminaliteit in verband worden gebracht.
Vicepresident Vance (l) ontmoet kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan. Parolin is na de paus de hoogste bestuurder van de Rooms-Katholieke Kerk. Foto EPA/Vatican Media
Paus spaart krachten
Een bezoek van JD Vance aan de paus staat voor dit weekend niet op de agenda. Officieel luidt de verklaring dat Franciscus nog steeds van een dubbele longontsteking herstelt – officieus klinkt het in de Italiaanse media dat de paus gewoon geen zin heeft om kostbare energie aan de Amerikaanse vicepresident te besteden. Franciscus spaart zijn krachten voor het wereldberoemde ‘Urbi et orbi’ op Paasdag – de pauselijke zegen aan de stad (Rome) en de rest van de wereld. Het blijft wel nog altijd mogelijk dat hij de vicepresident en zijn gezin op het laatste nippertje, en vlak voor of na de paasviering, even ontvangt.
Ontmoetingen waar de paus zelf sterk aan hecht, gaan ondanks zijn zwakke gezondheid wel door. Donderdag bezocht Franciscus de gedetineerden van de gevangenis Regina Coeli in Rome. Hij vertelde hen dat hij dit jaar niet in staat was hun voeten te wassen (naar het voorbeeld van Jezus), maar hen wel zijn nabijheid wilde tonen. De gevangenen applaudisseerden terwijl ze ‘Franciscus!’ en ‘Vrijheid!’ scandeerden.
Vance en zijn gezin werden zaterdagochtend niet door de paus, maar door diens nummer twee in het Vaticaan ontvangen. Behalve Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, topdiplomaat en Franciscus’ trouwste medewerker, nam ook monseigneur Paul Richard Gallagher, de secretaris voor de relaties met staten en internationale instellingen, deel aan het gesprek.
Dat verliep ‘hartelijk’, aldus een persmededeling van het Vaticaan, terwijl door de hoge Vaticaanse vertegenwoordigers tegelijk wél man en paard werden genoemd. Het gesprek ging dieper in op de oorlogen en geopolitieke spanningen, maar de katholieke leiders benadrukten ook de „moeilijke humanitaire situatie van migranten, vluchtelingen en gevangenen”, met een speciale vermelding van de inspanningen die de Katholieke Kerk in de VS voor kwetsbaren verricht.
Felle kritiek
Vrijdagochtend, kort nadat de Amerikaanse vicepresident in Rome was geland, had de Amerikaanse ambassade bij de Heilige Stoel nog de hakken in het zand gezet, via een bericht op X. „De regering-Trump werkt aan het behoud van de soevereiniteit van de VS door illegale immigratie aan banden te leggen”, luidde de tweet.
National Catholic Reporter, een gerenommeerd Amerikaans tijdschrift, uitte meteen felle kritiek. „Op een dag dat christenen wereldwijd het lijden en de dood van Christus herdenken, begint de Amerikaanse ambassade bij het Vaticaan liever over illegale migratie”, stelde het blad, verontwaardigd. Als het al was bedoeld als politieke boodschap aan het Vaticaan, ter voorbereiding van de ontvangst van Vance, dan remde het Parolin en Gallagher in ieder geval niet af om nogmaals solidariteit met vluchtelingen te bepleiten.
De straat in Borne waar Pieter Omtzigt opgroeide is rustig, heeft zes blokken van twee-onder-een-kapwoningen en loopt dood. Anke Oude Lansink (40) woont er sinds een paar jaar. Ze werkt voor de Nederlandse Spoorwegen en zit veel in de trein naar Den Haag. Onderweg komt ze Omtzigt regelmatig tegen, hij stapt in Enschede in, zijn huidige woonplaats, vijftien kilometer van Borne (25.000 inwoners). Ze vindt het „heel sterk” van hem, zijn besluit te vertrekken uit de politiek. „Het is een zware baan met een hoop verwachtingen, dus ik denk dat het heel fijn is dat hij dit lekker kan loslaten.”
„Echt herstel van mijn burn-out lukt gewoon niet, in de hectiek van de huidige Haagse politiek”, aldus Omtzigt vrijdagavond in een videoboodschap. „Daarom kies ik ervoor om voor het eerst mijn gezin voorop te zetten en voor mijn eigen gezondheid te kiezen.”
De oprichter van Nieuw Sociaal Contract (NSC) woonde vanaf zijn vijfde in Borne, ging er naar de bassischool, als middelbare scholier fietste hij naar het nabije Hengelo. Liefst één op de drie stemmers uit Borne koos voor Omtzigt en zijn splinternieuwe partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023. Wat zeggen zij over zijn vertrek?
‘Heel ongeorganiseerd’
NSC-stemmer Niels Abbink (39) is teleurgesteld. „Ik had meer van de partij verwacht.” De partij behaalde twintig zetels in de Kamer maar peilt inmiddels op een schamele twee zetels. Omtzigt heeft „veel schandalen naar boven gehaald”, maar NSC komt „heel ongeorganiseerd en niet daadkrachtig over.” Omtzigts vertrek verrast hem niet. „Het bleek al eerder dat hij niet in staat is om te gaan met de druk van de Haagse politiek. De druk van het leiderschap is hem tegenvallen. Ik denk ook niet echt dat hij een leider is. Meer een aanjager.”
Omtzigt als ‘aanjager’ is een eigenschap die meerdere inwoners van het Twentse dorp noemen als ze hem kenschetsen. „Hij is een prachtige vastbijter”, zegt de tachtigjarige Jaap Verhoog, secretaris van het Borns Kleinkoor. „Maar dat is zijn kracht én zijn zwakheid. Hij gaat ergens hard voor staan, maar partijleider zijn, is niet zijn primaire talent.”
Jaap Verhoog: „Hij is een prachtige vastbijter. Maar dat is zijn kracht én zijn zwakheid.”
Foto Eric Brinkhorst
Op de zaterdagmarkt van Borne, op het Rheineplein, staan de 65-jarige Maria en de 48-jarige Marloes naast hun fietsen in de zon – hun achternamen willen ze uit privacyoverwegingen liever niet in de krant. Ze zuchten diep als hun wordt gevraagd naar het einde van Omtzigts Haagse carrière. „Een pijnpuntje”, zegt Maria, „we kennen de familie.” Maar het is de juiste keuze, beamen de twee vrouwen, die vroeger collega’s van elkaar waren in het onderwijs. „Als het ten koste gaat van je gezondheid, moet je stoppen. Dat zeggen we in het onderwijs ook altijd.” Maar het is natuurlijk wel zíjn partij, zegt Maria, die op NSC heeft gestemd. Zou ze opnieuw op NSC stemmen, dit keer met een andere partijleider? „Dat hangt af van de partij. Ze gingen ook al met PVV samenwerken” – en ook dat is, zegt Maria, „een pijnpunt”.
‘Je moet langzaam groeien’
Volgens de 37-jarige Lucy leidde de onstuimige groei van NSC behalve tot succes ook tot de ondergang van Omtzigts partij. „Het ging héél snel. Plots moeten er allemaal nieuwe mensen komen. Stel dat we hier in Borne een nieuwe vereniging oprichten, en dan meteen dertig mensen erbij moeten betrekken. Dat lukt ook niet. Je moet langzaam groeien.” Maar als iedereen plots op je stemt, wil je natuurlijk ook wat bewerkstelligen, zegt Lucy. „Het is jammer dat hij nu weg is, want het is wel iemand met een geweten: er zitten ook heel veel mensen in de politiek die vooral veel schreeuwen en verder niets. Ik denk dat dat hem ook opbreekt.” Ze snapt zijn vertrek. „Ik zou het ook niet volhouden.”
Anke Oude Lansink komt Omtzigt geregeld tegen in de trein naar Den Haag. Over zijn vertrek: „Ik denk dat het heel fijn is dat hij dit lekker kan loslaten.” Foto Eric Brinkhorst
Anke Oude Lansink in Omtzigts oude straat zegt dat ze elkaar altijd groeten, als ze elkaar onderweg in de trein naar Den Haag tegenkomen. „Soms zaten we tegenover elkaar, in de eersteklascoupé. Maar verder is hij dan eigenlijk heel stil, hij kletst dan niet echt met mensen.” Maar ja, voegt ze toe: „In de trein naar Den Haag zal ik hem waarschijnlijk niet meer zo vaak tegenkomen.”
Het was maar een kort briefje, maar twee sleutelwoorden in de nog geen zeven regels tekst waren een voorbode voor een nieuwe politieke onweersbui boven het toch al wankele kabinet-Schoof.
Vorige week meldde minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) aan de Tweede Kamer dat hij een toegezegde doorrekening van de financiële gevolgen van nieuwe NAVO-eisen aan de krijgsmacht nog niet kon delen met het parlement – daarvoor was eerst „nadere afstemming” nodig, zo schreef Brekelmans. Zowel de VVD-minister als zijn ambtenaren op het ministerie van Defensie hadden gedacht dat een ‘technische’ analyse van wat de NAVO vraagt best openbaar konden worden gemaakt, als voorzet voor een later politiek besluit.
Andere partijen dachten daar duidelijk anders over. Binnen de coalitie, zo lijkt het, is er nog geen begin van een overeenstemming over hoe er vele miljarden kunnen worden vrijgemaakt om de Nederlandse krijgsmacht te versterken. In de Voorjaarsnota die het kabinet afgelopen week presenteerde, reserveert het kabinet slechts 700 miljoen euro aan extra geld voor defensie – volstrekt onvoldoende.
Lees ook
Lees ook: Oplossingen voor acute problemen, niet de grote problemen van deze tijd
Eind juni moeten de NAVO-bondgenoten op de top in Den Haag het eens worden over een nieuwe norm voor de defensie-uitgaven in het licht van de groeiende Russische dreiging. Een ding is duidelijk: de huidige NAVO-norm van 2 procent van het bbp zal sterk omhoog moeten. De Amerikaanse regering spreekt al maanden over 5 procent.
NAVO-eis
VVD-leider Dilan Yesilgöz opperde onlangs een – realistischer-– percentage van 3,5 procent. Maar ook dat laatste voorstel heeft verstrekkende gevolgen voor de begroting. Pas sinds vorig jaar voldoet Nederland aan de NAVO-eis van 2 procent; dit jaar komen de defensie-uitgaven uit op 22 miljard euro. Voor een verhoging naar 3,5 procent moet dus structureel 16,5 miljard extra aan defensie worden uitgetrokken.
Het percentage dat Yesilgöz noemde, zo weten ingewijden, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Nog voor de NAVO-top in Den Haag moeten de bondgenoten het eens worden over de militaire capaciteiten die elk land op de mat moet kunnen leggen als er oorlog uitbreekt. Vanwege de groeiende dreiging zijn de NATO Capability Targets zo’n 30 procent verhoogd. Bovendien kampt Nederland – net als veel andere Europese landen – nog met achterstanden ten opzichte van de óúde NAVO-eisen.
Door de Europese achterstanden komen de NAVO-plannen voor de verdediging van Europa in de knel en wordt het risico op een nieuw Russisch militair avontuur groter. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld om de EU-begrotingsregels voor defensie-uitgaven tijdelijk op te rekken. De aanstaande Duitse regering heeft al aangekondigd dat ze haar eigen (nog strengere) begrotingsregels los zal laten om de verwaarloosde Bundeswehr zo snel mogelijk in orde te brengen.
Binnen het kabinet overheerst echter de vrees dat noordelijke landen op termijn zullen moeten opdraaien voor de begrotingstekorten van zuidelijke landen; de instemming van premier Schoof met de EU-plannen leidde vorige maand nog tot crisisoverleg tussen de fractieleiders van de regeringspartijen.
Hoe langer het kabinet het besluit over de defensie-uitgaven uitstelt, hoe langer het duurt voordat de verdediging op orde is.
Het alternatief voor lenen – bezuinigingen en lastenverzwaringen – is echter evenmin aantrekkelijk, zo bleek deze week uit de plannen voor de Voorjaarsnota. Hoewel het kabinet ruim 24 uur onderhandelde over het aanpassen van de Rijksbegroting werd er nauwelijks een begin gemaakt met het vinden van de vele miljarden die nodig zijn. VVD-leider Yesilgöz twitterde na afloop dat de defensiebegroting wordt versterkt met 1,1 miljard, maar toen de stukken eenmaal naar buiten waren gekomen bleek dat nogal een zonnige kijk op de cijfers.
In het Hoofdlijnenakkoord sprak de coalitie afgelopen zomer af om de defensie-uitgaven op 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden. Nu uit CPB-cijfers blijkt dat de economie harder groeit dan verwacht, moet het kabinet komend jaar 400 miljoen extra in de defensiebegroting steken. De werkelijke ‘intensivering’ bedraagt daarom 737 miljoen – een bedrag dat pas in 2030 wordt bereikt.
Militaire planners
De politieke impasse staat in schril contrast tot de consensus onder militaire planners. In de afgelopen maanden hebben stafofficieren overuren gedraaid om de NAVO-eisen uit te werken in concrete plannen – vooral bij de landmacht, die er het slechtste voorstaat. Al eerder berichtte NRC over uitgewerkte voorstellen voor extra gevechtsbataljons om gaten in de staande organisatie op te vullen. Daarbovenop, zo vertelde landmachtcommandant Jan Swillens vorige week tegen NRC, zullen er ook grote mobilisabele eenheden moeten worden gevormd, die de verwachte verliezen aan het front kunnen opvangen.
Een dergelijke ‘schaalbare’ krijgsmacht vereist niet alleen vele tienduizenden (parttime) militairen, maar ook duizenden extra tanks, pantserwagens en andere voertuigen. Wat de landmacht betreft worden de (miljarden-)contracten daarvoor zo snel mogelijk getekend – het zal zo’n drie à vier jaar duren voordat het eerste materieel kan worden geleverd. Hoe langer het kabinet het besluit over de defensie-uitgaven uitstelt, kortom, hoe langer het duurt voordat de verdediging op orde is.
In de tussentijd, zo valt te horen onder top-militairen, loopt Europa extra gevaar. Voor de coalitie is het nog geen reden om de rangen te sluiten. Volgens een politieke insider wordt het woord ‘sneuvelbereidheid’ in de fractiekamers vooralsnog gebruikt in overdrachtelijke zin: de bereidheid om het kabinet te laten vallen.