Chris T., de man die vorig jaar tv-presentator Tim Hofman wilde vermoorden, had volgens de officier van justitie terroristische motieven die hij onder meer vastlegde in een „manifest” van 400 pagina’s tegen „extreem-links” en „woke”. De verdachte noemde hierin linkse mensen een „onderkruipend en verraderlijk ongedierte” en hij wilde één van hen executeren.
Dat zei de officier woensdagmiddag in de rechtbank van Lelystad waar hij twaalf jaar gevangenisstraf tegen de verdachte eiste, plus tbs met dwangverpleging. De officier van justitie beschuldigt Chris T. van twee pogingen tot moord, waarvan één met terroristisch oogmerk. De verdachte zou met de moord op Hofman het linkse en woke volksdeel angst hebben willen aanjagen. Over Hofman verklaarde hij tegen de politie: „Ik hoop oprecht dat hij geraakt is, dat hij bang is. Dat hij zijn werk niet meer kan doen.” Het OM acht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.
In de middag van 6 september 2023 meldde Chris T. zich bij de receptie van het BNNVARA-gebouw in Hilversum met een geladen, omgebouwd gaspistool en een Spiderman-knuffel van zijn zoon. Hij zei tegen de receptioniste dat hij graag een handtekening van Tim Hofman op de knuffel wilde. Dit deed hij om Hofman naar de balie te lokken. De receptioniste zei echter dat Hofman niet aanwezig was.
Briefje voor receptioniste
Chris T. vertrok, fietste rond, dronk ergens een colaatje, en keerde ’s avonds terug. Hij wilde aan de receptioniste een post-it geven met de tekst: „Luister meisje, ik ben Al-Qaida. Breng me nu naar Tim Hofman of ik schiet je voor je sodemieter. Jij of hij, begrepen?” Hij hield het briefje echter in zijn borstzak. In plaats daarvan zei hij echter tegen de avondwaker: „Ik heb een pistool in mijn tas en ik geef u die tas. Bel de Koninklijke Marechaussee maar. Ik wacht buiten.” Voor de ingang werd hij even later gearresteerd.
Verder wordt hij ervan verdacht op 18 augustus een jeugdwerker in Oss te hebben opgezocht op diens werk met het doel die te vermoorden. Die moord ging niet door omdat hij onderweg een persoon redde die op het treinspoor was gevallen. In plaats van naar binnen te gaan om een moord te plegen, kwam hij nu een glaasje water voor de gevallen man halen.
Hofman vraagt ‘goede zorg’
Hofman was niet aanwezig bij de zitting. Eerder zei hij tegen de politie dat de poging tot aanslag hem angstig heeft gemaakt: „Mijn gevoel van vrijheid is gewoon weg. Ik voel mij aangetast in mijn identiteit als mens en journalist. Dit beheerst mijn dag.” Zijn advocaat las een verklaring van hem voor waarbij Hofman beschuldigend wees op de mensen die „vatbare mensen als de heer T.” beïnvloeden: „conservatieve, hypermasculiene influencers, radicaal- en extreem-rechtse politici en fundamentalistische islamitische predikers”. Hij noemde de daad een aanslag tegen „democratische fundamenten als persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting”. Hofman vroeg de rechter om de verdachte „goede zorg” te bieden in plaats van „een strenge straf”.
Het voornoemde manifest („mijn kunstwerk en mijn visie”) begint met een opdracht in het Arabisch: „In de naam van God de barmhartige, de genadige”, en de aanhef: „Geachte mensheid”. Hierna schrijft de verdachte in oorlogszuchtige, epische taal dat hij wil strijden tegen feministen, de lhbtqi-gemeenschap, SP-stemmers en ‘commies’ – in zijn beeld een coherente linkse groep aangestuurd door de Chinese communistische partij. Hofman zou hiervan de belichaming zijn. Volgens de officier toont het ‘manifest’ een coherent wereldbeeld. Het zou een drijfveer en een plan behelzen, en ook wat Chris T. ermee wilde bereiken.
Nu ‘ander mens’
Chris T. zelf noemde het geschrift in de rechtbank echter een „onsamenhangend schrijfsel” en „cryptofascistische bagger” die niet voor verspreiding bedoeld was, en geen rol speelde bij de ten laste gelegde poging tot een aanslag. De verdachte en zijn advocaat pleitten dat hij tijdens de daad, en ook nog tijdens de verhoren psychotisch en dus ontoerekeningsvatbaar was. Na het krijgen van antipsychotica en een psychische behandeling zag Chris T. nu in dat hij „een ander mens” was. Hij zou nooit iemand kunnen vermoorden, geweld was tegen zijn islamitische overtuiging. Hij zou psychisch bezweken zijn na een „vechtscheiding”. De oorzaken van zijn ellende projecteerde hij in zijn verwardheid op een werknemer van jeugdzorg, op „extreemlinks” en op Tim Hofman.
Het Pieter Baan centrum, dat Chris T. onderzocht, constateerde een persoonlijkheidsstoornis met borderliner-kenmerken die zou zorgen voor psychische ontregeling als hij onder druk stond. Ondanks psychotische en andere symptomen vonden de onderzoekers dat er geen sprake was van een psychiatrische stoornis. Het centrum acht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en adviseert tbs met voorwaarden. Dat betekent onder meer dat de verdachte geen dwangverpleging zou krijgen, maar zich wel moet laten opnemen.
De rechter doet uitspraak op 16 oktober.
Lees ook
Tim Hofman: ‘Ik wil niet ja knikken tegen iemand die iets op me af wil vuren’