Het Sunnyland-akkoord was een van de laatste kunststukjes van Xie Zhenhua, de man die ruim vijftien jaar het Chinese gezicht was bij het internationale klimaatoverleg, en die vorige maand afscheid nam. Eind november sprak Xie uitgebreid met de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry op het landgoed Sunnyland in de Californische woestijn in de buurt van Palm Springs. Hier bereikten de Chinese president Xi Jinping en president Barack Obama een doorbraak die leidde tot het Klimaatakkoord van Parijs (2015) – ook toen al met hulp van Xie.
De 74-jarige Xie en de 79-jarige Kerry werkten in Sunnyland vier dagen lang steeds tot diep in nacht aan een overeenkomst. Toen die er maar niet kwam, reisde Kerry’s complete team met Xie mee naar Los Angeles om alle tijd die er nog was te benutten, voordat Xie’s vliegtuig zou vertrekken. Op de valreep werden ze het eens – een beetje tegen de verwachting in, door de moeizame geopolitieke verhoudingen tussen China en de VS. En net als in 2015 in Parijs, vormde hun akkoord de basis voor de mondiale deal die vorige maand in Dubai werden gesloten, waarin voor het eerst voorzichtig wordt gesproken over een einde aan het gebruik van fossiele brandstoffen.
Lees ook
Het begin van het einde van het tijdperk van fossiele brandstof lijkt ingezet
Xie was eigenlijk al in 2019 met pensioen gegaan. Na het aantreden van president Donald Trump, die de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs terugtrok en die klimaatbeleid sowieso onzin vond, was er nauwelijks nog een rol voor hem weggelegd. Bovendien kampte Xie met een zwakke gezondheid. Maar na het aantreden van president Joe Biden, die klimaatbeleid weer hoog op de agenda zette en John Kerry benoemde tot zijn speciale gezant voor het klimaat, deed de Chinese regering een beroep op Xie om terug te keren. Het bewijst niet alleen hoe belangrijk China het mondiale klimaatbeleid vindt, maar ook hoe onmisbaar Xie werd geacht om de onderhandelingen met de VS in goede banen te leiden.
Persoonlijke relaties doen ertoe in de klimaatdiplomatie, zei Li Shuo, klimaatexpert en adviseur van Greenpeace in China, in een artikel eind vorig jaar in het tijdschrift Foreign Policy over de carrière van Xie. „Een goed voorbeeld van hoe persoonlijk leiderschap nationale verschillen kan overstijgen”, noemde Li het optreden van Xie en Kerry, die volgens hem in hun onderhandelingen „beiden tot het uiterste zijn gegaan”.
Giframp
Xie Zhenhua, in 1949 geboren in Tianjin, studeerde technische natuurkunde aan de Tsinghua universiteit en milieurecht aan de universiteit van Wuhan. Net als veel jongeren werd hij tijdens Mao’s Culturele Revolutie te werk gesteld op het platteland. Xie ontwikkelde daar een groot gevoel voor natuurbehoud en milieu. Op zijn twintigste werd hij lid van de communistische partij en sinds de jaren tachtig werkte hij in verschillende functies aan het Chinese milieubeleid.
In 1993 werd hij hoofd van het Chinese milieuagentschap, een moeilijke post in een tijd dat China alles – ook het milieu – ondergeschikt maakte aan economische groei. Het land kampte met steeds zwaardere vervuiling en af en toe ging het flink mis. Zo ook in 2005. Na een ongeluk bij een chemische fabriek in de Noord-Chinese stad Jilin stroomde honderd ton van het zwaar giftige benzeen de rivier de Songhua in. Volgens lokale autoriteiten was er weinig aan de hand, totdat een paar dagen na de ramp ineens de waterleiding van miljoenenstad Harbin werd afgesloten – officieel voor „onderhoud”.
Maar dat geloofde niemand. Er brak paniek uit, er werd massaal water gehamsterd en uiteindelijk kon het stadsbestuur niet anders dan erkennen wat er echt was gebeurd. Xie’s agentschap kreeg de schuld van het zwijgen en Xie moest vertrekken, ook al zal hij zeker niet de enige zijn geweest die op de hoogte was van de ernst van de situatie. De Engelstalige krant China Daily noemde zijn ontslag destijds „een nieuwe waarschuwing aan Chinese functionarissen die denken dat ze kunnen wegkomen met blunders of mismanagement”.
Twee jaar later keerde Xie alweer terug, nu als tweede man bij de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming, een belangrijke organisatie die verantwoordelijk is voor de economische planning in China. In 2015 werd Xie de Chinese onderhandelaar voor klimaat.
Vuist op tafel
Hij bleek geknipt voor de rol. Niet alleen door zijn enorme kennis van zaken, maar ook vanwege zijn charme. „Hij is kleurrijk en interessant, heeft gevoel voor humor en houdt van lachen”, zei Todd Stern, de klimaatonderhandelaar van president Obama, bij Xie’s vertrek in 2019. „Ik mocht hem graag, vanaf onze allereerste ontmoeting.”
Maar behalve charmant, kon Xie ook keihard zijn. De eerste confrontatie met John Kerry was in 2007, tijdens de klimaattop in Bali. Kerry hield een toespraak waarin hij stelde dat China onvoldoende bijdroeg aan het mondiale klimaatbeleid. „Zo praten we hier niet met elkaar”, zei Xie in een woedende reactie. „Jullie zullen eerst moeten beseffen dat jullie zelf problemen hebben.”
Lees ook
Oudgedienden Kerry en Xie hopen mondiaal klimaatoverleg opnieuw een impuls te geven
vertelde Xie dat zijn kleinzoon van acht heb had gevraagd waarom hij op zijn leeftijd nog zo hard werkte. „Ik antwoordde: uit liefde voor deze gemeenschappelijke zaak.”