Chinese Chang’e-6E landt op de ‘achterkant’ van de maan, belangrijke stap in ambitieuze ruimteplannen

De Chang’e-6E, een onbemand Chinees ruimtevaartuig, is zondag geland op de maan. Dat heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bekendgemaakt. Voor China is de succesvolle maanlanding een belangrijke stap in zijn ambitieuze plannen, onder meer om tegen 2030 met een bemand vaartuig op de maan te landen.

Het ruimtevaartuig, dat de Aarde op 3 mei verliet, landde zondag op de Zuidpool-Aitken-bekken, op de ‘achterkant’ van de maan – het deel dat vanaf de Aarde niet te zien is. Daar gaat de Chang’e-6 steenmonsters van het maanoppervlak verzamelen.

Chinese ruimtevaartuigen landden twee keer eerder met succes op de Zuidpool-Aitken-bekken, eenmaal eerder lukte het om maanmateriaal mee te nemen. De Chang’e-6 heeft twee dagen de tijd om dat nu ook te doen. Twee kilogram, is de bedoeling.

China is met India tot dusver het enige land dat op de achterkant van de maan wist te landen. Daar landen is moeilijk, omdat de vluchtleiding geen directe verbinding met het vaartuig heeft. De maan zelf zit namelijk in de weg. De bedoeling is dat de Chang’e-6E over ongeveer twintig dagen weer landt op Aarde.


Lees ook
Het wordt druk op de maan. Waarom wil iedereen daar opeens weer zijn

Het wordt druk op de maan. Waarom wil iedereen daar opeens weer zijn?

Slag om de maan

De maan is, na tientallen jaren van rust, onderwerp van een nieuwe golf van robotmissies. Die toegenomen interesse, van met name Rusland, India, China en de VS, heeft grotendeels te maken met de ontdekking van watervoorraden op de maan, bruikbaar om waterstof, zuurstof en water te produceren.

China wil na de terugkeer van de Chang’e-6E nog zeker twee missies in de Chang-e-serie lanceren. De ambities het land zijn groot: naast de wens om met astronauten op de maan te landen, wil China een onderzoeksbasis op de zuidpool bouwen – daar bevindt het water zich.

Afgelopen zomer landde het Indiase onbemande toestel Chandrayaan-3 op de zuidpool van de maan. India was toen het eerste land dat dat lukte. Kort daarvoor faalde Rusland in zijn eerste maanlandpoging sinds 1976. Hun maanlander stortte neer op het hemellichaam.