China stopt met het publiceren van werkloosheidscijfers onder jongeren

Economie Het werkloosheidscijfer voor 16- tot 24-jarigen in China is zeven maanden op rij gestegen en kwam in juni uit op 21,3 procent. Volgens het nationale statistiekbureau moet de meetmethode eerst verbeterd worden.
Jonge werkzoekenden lezen posters waarop personeel wordt geworven op een beurs voor afgestudeerden in de oostelijke stad Jinhua.
Jonge werkzoekenden lezen posters waarop personeel wordt geworven op een beurs voor afgestudeerden in de oostelijke stad Jinhua. Foto Shi Kuanbin/EPA/Xinhua

China stopt met het publiceren van werkloosheidscijfers onder jongeren, die juist de afgelopen maanden tot recordhoogten stegen. Het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek (NBS) moet de methode waarop het de statistieken berekent eerst „verbeteren en optimaliseren”, zo verklaarde woordvoerder Fu Linghui de keuze tijdens een persconferentie in Beijing. Volgens hem is de publicatiestop tijdelijk, al noemde hij geen moment waarop de cijfers weer openbaar worden gemaakt.

Het werkloosheidscijfer voor 16- tot 24-jarigen in China is zeven maanden op rij gestegen en kwam in juni, de laatste maand waarvan cijfers voorhanden zijn, op 21,3 procent uit. Een van de redenen hiervoor is het verschil tussen het soort banen dat momenteel beschikbaar is, en de opleiding die pas afgestudeerde Chinezen hebben. Zo legden de Chinese autoriteiten internetbedrijven als Tencent en Alibaba de afgelopen jaren meermaals boetes en nieuwe regels op, in een poging deze grote, private bedrijven te reguleren. De firma’s verloren veel aan waarde en konden niet meer evenveel jongeren met technische opleidingen aannemen als voorheen.

Het statistiekbureau kondigde de publicatiestop aan op het moment dat de Chinese economie het niet erg goed doet. De groei in het tweede kwartaal lag op 0,8 procent ten opzichte van de drie maanden daarvoor, wat voor Chinese begrippen zeer laag is. De economische groei ten opzichte van een jaar eerder kwam lager uit dan voorspeld door economen. Het land kampt met een vastgoedcrisis, private investeerders aarzelen om in China te stappen en internationaal is er minder vraag naar goederen uit het land dan verwacht.

Lees ook: Komt China er economisch nog wel bovenop? Dat wordt steeds twijfelachtiger

Scepsis

Ook het hoge werkloosheidscijfer onder jongeren kan opgevat worden als een teken van zwakte in de Chinese economie. „De economie en de samenleving zijn voortdurend in ontwikkeling”, zei NBS-woordvoerder Fu over de publicatiestop. „Statistisch werk moet voortdurend worden verbeterd.” Vervolgens zou hij erop gehint hebben dat de groei van het aantal studenten tussen 16 en 24 jaar de werkloosheidscijfers beïnvloedt, al telt China leerlingen en studenten niet mee in deze cijfers.

Op het Chinese socialemediaplatform Weibo uitten veel bezoekers hun scepsis over het besluit. „Om het duidelijker te zeggen: de huidige gegevens zien er erg slecht uit, dus kijk er maar even niet naar”, schreef iemand. Een ander: „Het bedekken van je mond en sluiten van je ogen, gaat dat onze problemen verhelpen?”

Lees ook dit interview met Jörg Wuttke, voorzitter Europese KvK in China: ‘China vormt veel meer een bedreiging voor zichzelf dan voor ons’