China heeft Afrika net zo goed nodig als andersom

Met wapperende vlaggen langs de weg en fotomomenten met een lachende president Xi Jinping, worden tientallen Afrikaanse leiders deze week in Beijing verwelkomd voor FOCAC, een driejaarlijkse China-Afrika top. Hun gastheer Xi noemde de relaties tussen China en Afrikaanse landen donderdag in zijn openingsspeech „beter dan ooit”. China ziet zichzelf als een ontwikkelingsland dat Afrika begrijpt en, aldus Xi, het continent kan helpen het „immense lijden” dat westerse modernisering teweeg heeft gebracht te herstellen.

Toch waren de afgelopen jaren lastig voor de relatie tussen China en het Afrikaanse continent. Landen als Ethiopië en Zambia worstelden met het terugbetalen van leningen voor grote infrastructurele projecten die China financierde. En ook aan Chinese kant ging het economisch minder, waardoor Chinese banken voorzichtiger werden met risicovolle projecten in het buitenland. China werd de afgelopen decennia bekend als voornaamste financier van grote infrastructuur in Afrika, maar nieuwe projecten in het kader van China’s Belt and Road-initiatief moeten nu vooral „klein en mooi” zijn: met kleinere budgetten, en goed voor milieu en maatschappij.

46 miljard euro

Toch heerst er optimisme rond de top, het grootste diplomatieke evenement dat China sinds 2019 heeft georganiseerd. Zo ging het aantal Chinese leningen in Afrika vorig jaar voor het eerst sinds 2016 weer omhoog, volgens gegevens van het Boston University Global Development Policy Center. Met 4,2 miljard euro lag het bedrag flink lager dan in de hoogtijjaren van 2013-2018, maar het geld ging naar langetermijnprioriteiten als groene energie en het versterken van Afrika’s financiële sector. De handel tussen China en Afrika bereikte een nieuw record (255 miljard euro), en ook China’s import van Afrikaanse landbouwproducten, lang een pijnpunt, zit in de lift.

In Beijing beloofde Xi donderdag om de komende drie jaar een bedrag van omgerekend 46 miljard euro beschikbaar te stellen voor projecten in Afrika, waarvan 27 miljard in leningen, 10 miljard ontwikkelingshulp en „tenminste” 9 miljard aan investeringen. Hij zei in Afrika ten minste een miljoen banen te zullen scheppen.

De meeste aangekondigde projecten zijn relatief kleinschalig, maar er komen ook dertig grotere infrastructurele projecten. Die gaan vaak naar landen waarmee China diepe historische banden heeft. Zo tekende China op woensdag een verdrag met Zambia en Tanzania om de ‘Tazara spoorlijn’, die China daar in de jaren zeventig hielp bouwen, voor ongeveer een miljard euro te verbeteren.

Leider van het Zuiden

Het gaat dan ook om meer dan de economie, zegt Ovigwe Eguegu, analist bij de consultancy Development Reimagined in Beijing. „De samenwerking is nooit puur transactioneel geweest. Het politieke aspect is ook heel sterk.” Hij wijst erop dat ook leiders van landen met weinig handel met China, zoals de Mali en Niger, deze week in Beijing vertegenwoordigd zijn. Een aantal landen maakte bovendien recent ingrijpende coups mee. „De leiders kunnen veranderen, maar ze vinden China allemaal een prioriteit.”

De Amerikaanse president Joe Biden bezocht het continent tijdens zijn ambtstermijn niet één keer

Sinds de top in 2000 voor het eerst werd gehouden, heeft hij elke drie jaar plaatsgevonden. Bijeenkomsten tussen Afrikaanse landen en andere partners, zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie, zijn minder regelmatig. „Biden organiseerde er wel één, maar Trump bijvoorbeeld niet”, aldus Eguegu. Tijdens die VS-Afrika-top in Washington zei Biden dat Amerika „all in” was als het ging om de toekomst van Afrika, maar de Amerikaanse president bezocht het continent tijdens zijn ambtstermijn niet één keer. Xi was er vorig jaar voor de vijfde maal sinds hij in 2013 president van China werd.

Dit soort politieke symboliek is een belangrijk onderdeel van China’s strategie om zichzelf te presenteren als een leider van het mondiale Zuiden, juist nu het land meer druk ervaart van de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Dat deed China de afgelopen jaren ook door diplomatiek actiever te worden, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Zo organiseerde Beijing recent een overleg met Palestijnse facties waarbij rivalen Hamas en Fatah aanwezig waren.

Hoewel China geen rol van betekenis speelt rond de Gaza-oorlog, helpen die initiatieven het land „om zich te positioneren als een morele en politieke stem van het Zuiden”, vertelt China-Afrika onderzoeker Cobus van Staden van het South African Institute of International Affairs. „Steun van Afrika is hier heel belangrijk in.” Andersom hopen Afrikaanse leiders op Chinese steun bij hun politieke plannen, zoals meer en permanente zetels voor Afrikaanse landen in de VN-Veiligheidsraad.


Lees ook

Wat levert al die Chinese aandacht Afrikaanse landen eigenlijk op?

De  Ethiopische premier Abiy Ahmed en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang op dinsdag in Addis Abeba.

Onvervulde beloftes

Gezien hun politieke belang voor China moeten Afrikaanse leiders strategischer en veeleisender worden in hun onderhandelingen met China, schreven verschillende Afrikaanse experts voorafgaand aan de top. Coördinatie tussen de 53 aanwezige Afrikaanse landen (Eswatini onderhoudt als enige Afrikaanse staat diplomatieke betrekkingen met Taiwan en ontbreekt daarom in Beijing) is ingewikkeld, maar er zijn breed gedeelde Afrikaanse prioriteiten. Neem een „betere handelsstructuur” met meer Afrikaanse export naar China, zoals de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa deze week in Beijing aankaartte, en meer investeringen in industrialisering en activiteiten die waarde toevoegen aan grondstoffen en andere exportproducten voor ze het continent verlaten.

Ook is er behoefte aan een mechanisme dat bijhoudt wat er gebeurt na FOCAC, dat elke keer eindigt met nieuwe beloftes en grote getallen voor toekomstige investeringen. In hoeverre die worden vervuld blijft vaak onduidelijk. Een „miljard coronavaccins” die China op de top in 2021 beloofde, lijken bijvoorbeeld niet te zijn geleverd. Eguegu: „Mensen moeten gewoon kunnen zien wat er uitkomt, en wat er terechtkomt van al die beloftes.”