China betaalt bijna de helft van dit nieuwe kanaal door Cambodja – met welk doel?

Met een feestelijke en strak geregisseerde ceremonie is begin augustus in Cambodja het startsein gegeven voor de bouw van het Funan Techo-kanaal, een directe verbinding van 180 kilometer tussen de Mekong-rivier nabij hoofdstad Phnom Penh en de Golf van Thailand. In het bijzijn van duizenden toeschouwers, gekleed in witte T-shirts met de beeltenissen van de Cambodjaanse premier Hun Manet en zijn vader Hun Sen, begon de bouw van de waterweg, die vooral China meer macht in de regio zou kunnen geven. Dorpelingen die tegen het project zijn omdat hun huizen en akkers plaats moeten maken voor het kanaal, waren niet welkom.

Naast premier Hun Manet stond de Chinese ambassadeur. Dat is niet toevallig, want China betaalt een groot deel van de rekening (zo’n 1,7 miljard dollar). „49 Procent. De andere 51 procent wordt door Cambodja zelf betaald”, aldus Hun Manet tegen de aanwezige pers, om te benadrukken dat het kanaal geen volledig Chinees project is.

De meeste analisten zien dat anders. Volgens voormalig Pentagon-adviseur Derek Grossman kan China het kanaal voor militaire doeleinden gaan gebruiken. Als het kanaal zoals gepland over vier jaar af is, kunnen er oorlogsschepen vanaf het Chinese vasteland over de Mekongrivier naar de Chinese marinebasis Ream aan de Golf van Thailand varen, schrijft hij in het Japanse blad Nikkei Asia. De militaire basis Ream ligt vlak bij Sihanoukville, een Cambodjaanse kuststad met tal van casino’s in handen van de Chinese maffia.

De marinebasis werd ooit opgezet door de VS. Met behulp van satellietbeelden concludeerde The Wall Street Journal al in 2019 dat China op een deel van het terrein bezig was een eigen marinebasis te bouwen. De Cambodjaanse autoriteiten ontkennen tot op heden dat ze China zo veel ruimte op hun grondgebied hebben geboden. Omwonenden vertellen echter aan lokale journalisten dat ze door Chinese militairen op afstand van de basis worden gehouden. Recent zijn twee Chinese patrouilleschepen die maandenlang in Ream lagen aangemeerd gedoneerd aan het gastland. Ter verdediging van Cambodja, verklaarde een Cambodjaanse legerwoordvoerder.

Chinese expansiedrift

De komst van het Funan Techo-kanaal voedt westerse en regionale zorgen over Chinese expansiedrift in de regio. De laatste jaren streeft China naar dominantie in de Zuid-Chinese Zee, belangrijk doorvoergebied voor Amerikaanse handelsgoederen. China claimt een groot deel van het gebied, ook delen die volgens internationale verdragen binnen het grensgebied van Zuidoost-Aziatische landen liggen. China bouwt militaire bases op koraalriffen en opgespoten eilanden, botst agressief met Filippijnse kustwacht- en vissersschepen en haalt verbaal uit naar de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het gebied.

De meeste Zuidoost-Aziatische landen willen geen militair conflict omdat ze grote handelsbelangen hebben. Maar ook de Maleisische president Anwar Ibrahim, die tot nu toe niets zei over Chinese intimidatietactieken, moest recent toegeven dat China ook in Maleisische wateren op agressieve wijze hegemonie afdwingt. Deze maand kwam naar buiten dat China eist dat Maleisië zich terugtrekt van olievelden die volgens internationale verdragen binnen Maleisisch grensgebied liggen. Chinese patrouilleschepen varen rond olieplatforms en vallen Maleisische schepen lastig.

Tanende invloed VS

„Amerika verliest invloed in Zuidoost-Azië”, kopt een recent artikel van politicoloog Lynn Kuok van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Brookings in Foreign Affairs. Laos en Cambodja worden al enige jaren beschouwd als vazalstaten van China. Beide landen zijn door diepe schulden afhankelijk van de grootmacht. En uit een recente peiling van het Singaporese onderzoeksinstituut ISEAS Yusof blijkt dat de meeste geïnformeerde inwoners van de, grotendeels autocratische, Zuidoost-Aziatische landen bij een conflict de kant van China kiezen. Het onderzoek is gedaan onder een kleine tweeduizend academici, zakenmensen, ambtenaren, journalisten en activisten.


Lees ook

Lees ook: Voor een afgesneden duimtop riskeren Filippijnen en VS geen oorlog

Een Filippijns bemanningslid krijgt een medaille opgespeld twee dagen nadat hij gewond is geraakt toen Chinezen een boot van de Filippijnse kustwacht enterden op 17 juni in de Zuid-Chinese Zee.

Ook al vaart China letterlijk over nationale grenzen heen, de meeste landen willen China als handelspartner behouden. Daarbij is in landen met een islamitische meerderheid, zoals Indonesië en Maleisië, sympathie voor de VS afgenomen door de steun aan Israël in de Gaza-oorlog. De belangrijkste bondgenoten van de VS zijn de Filippijnen en Thailand. Als tegenwicht voor de toenemende invloed van China maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in juli een rondreis door de regio. Hij ging onder andere naar Vietnam om de banden aan te halen.

De Cambodjaanse premier Hun Manet en zijn vrouw Pich Chanmony (midden) geven het startsein voor de bouw van het Funan Techo-kanaal, in de Cambodjaanse provincie Kandal op 5 augustus.
Foto Kith Serey / EPA

De bouw van het kanaal betekent verdere uitbreiding van de Chinese militaire invloed in de regio, stelt Grossman. Maar hoe groot is het militair strategische belang van het Funan Techo-kanaal eigenlijk voor China? Het kanaal wordt vijf meter diep en honderd meter breed. De BBC maakte een overzicht van de soorten Chinese marineschepen die door de waterweg kunnen varen. Kleinere oorlogsschepen kunnen erdoor, grote moeten omvaren. De meeste analisten verwachten niet dat er massaal Chinese troepen door het kanaal zullen varen. Wel heeft China met een sterkere militaire basis in de Golf van Thailand meer controle over de doorgang naar de Zuid-Chinese Zee, zeiden de geraadpleegde analisten tegen de BBC. Zo ligt de Straat van Malakka tussen Indonesië, Maleisië en Singapore – landen waar China niet alles kan bepalen.

De bouw van het Funan Techo-kanaal voedt westerse en regionale zorgen over Chinese expansiedrift in de regio

Volgens Gregory Poling van het Amerikaanse onderzoeksinstituut CSIS zal marinebasis Ream vooral een rol spelen in de uitbreiding van het radarnetwerk, zodat China overal in de regio bewegingen van vliegtuigen, schepen en ander materieel kan signaleren. En als in de toekomst wel een militair conflict in de Zuid-Chinese Zee ontstaat, bijvoorbeeld als China Taiwan (dat China tot haar grondgebied rekent) inneemt, geeft de marinebasis een extra uitvalmogelijkheid, bijvoorbeeld via het luchtruim, om te voorkomen dat Amerikanen met bondgenoten de Straat van Malakka afsluiten, stellen defensiespecialisten bij de Britse nieuwszender.

De staart van Thailand

Vorig jaar legde de toenmalige Thaise premier Srettha Thavisin het eeuwenoude idee om een kanaal of treinroute dwars door de staart van Thailand te maken weer op tafel. Dat zou China goed uitkomen, want met deze route kan de grootmacht de Straat van Malakka omzeilen, schrijft Grossman. Het zou de reis van China naar het Westen verkorten en toegang tot de Indische Oceaan vergemakkelijken. Maar de kosten zijn zo hoog dat niemand deze route snel op de kaart ziet verschijnen. Bovendien is Thailand vooralsnog een militaire bondgenoot van de Verenigde Staten.

De verschuiving van de mondiale geopolitieke machten zorgt niet alleen voor toenemende spanningen tussen de VS en China, maar draagt ook bij aan spanningen tussen Zuidoost-Aziatische landen onderling. Zo denkt politicoloog en Vietnamkenner Alexander Vuving dat een gewapend conflict tussen oude vijanden Vietnam en Cambodja eerder op de loer ligt dan een oorlog tussen de VS en China. Deze regionale oorlog zou China’s belangen dienen, stelt hij. De grootmacht wil graag meer controle over Vietnam. En als dat land in oorlog is met aartsvijand Cambodja, kan China Cambodja vrijuit voorzien van wapens en tegelijkertijd volhouden dat ze zelf geen onderdeel van het conflict is.

Vietnam heeft al geprotesteerd tegen de komst van het kanaal. De Mekongrivier loopt nu via Vietnam naar zee. De Funan Techo-aftakking betekent dat er minder water door de Mekongdelta in het zuiden van de Vietnam zal stromen. En dat heeft grote gevolgen voor de 21 miljoen mensen die er leven en grotendeels afhankelijk zijn van de rijstbouw. Wetenschappers stellen dat het kanaal aanzienlijke ecologische schade en verzilting zal veroorzaken, die de rijstteelt zal verstoren. Maar Cambodja ontkent dat de aftakking ecologische schade zal veroorzaken. Het voornaamste doel van het kanaal is versterking van de nationale economie, aldus oud-president Hun Sen eerder dit jaar. „We willen door onze eigen neus ademen.” Maar volgens economen is de te verwachten opbrengst van de goederenstroom door het kanaal gering. De Cambodjaanse feestvreugde, al dan niet geënsceneerd, over de komst van het kanaal is wellicht wat voorbarig.

Een man maakt een selfie bij de ceremonie om de start te markeren van de bouw van het Funan Techo-kanaal, in de Cambodjaanse provincie Kandal op 5 augustus.
Foto Kith Serey / EPA