Chepngetich loopt in Chicago als eerste vrouw de marathon onder 2 uur en 10 minuten

Bij de marathon van Chicago heeft de Keniaanse atlete Ruth Chepngetich als eerste vrouw ooit een tijd onder de twee uur en tien minuten gelopen. In 2.09.56 dook de wereldkampioen van 2019 ruim onder het oude wereldrecord van 2.11.53, dat de Ethiopische Tigist Assefa een jaar geleden liep in de marathon van Berlijn. De 30-jarige Chepngetich was in Chicago ook veel sneller dan het parcoursrecord van olympisch kampioen Sifan Hassan, die de prestigieuze stadsmarathon vorig jaar won in 2.13.44.

„Ik voel me zo geweldig”, reageerde Chepngetich in een eerste interview direct na haar recordrace. Afgelopen zomer maakte ze geen deel uit van de Keniaanse selectie voor de Olympische Spelen. In Chicago ging ze hard van start, met twee mannen als gangmakers. Halverwege klokte ze 1.04.16, de snelste halve marathon dit jaar. Het tweede deel ging iets minder snel maar in de slotkilometers vocht ze met succes om onder de 2.10 te blijven. Chepngetich had bijna zeven minuten voorsprong op nummer twee, de Ethiopische Sutume Kebede (2.17.32). De winnaar: „Ik ben heel trots op mezelf. Dit is mijn droom. Ik heb hard geknokt, met het wereldrecord in gedachten.”

Eerbetoon aan Kiptum

Bij de mannen won in Chicago de Keniaan John Korir in een tijd van 2.02.43. Hij kwam niet in de buurt van het wereldrecord van zijn in februari van dit jaar verongelukte landgenoot Kelvin Kiptum, die op hetzelfde parcours in 2023 het wereldrecord bij de mannen had aangescherpt tot 2.00.35. Veel deelnemers liepen in Chicago met een herdenkingssticker op het shirt als eerbetoon aan Kiptum. Ook Chepngetich verwees na haar zege naar haar verongelukte landgenoot. „Het wereldrecord is teruggekomen naar Kenia en ik draag dit wereldrecord op aan Kelvin Kiptum.”