Chemours kan dwangsommen verwachten als het bepaald type PFAS blijft lozen

Als het Dordrechtse chemieconcern Chemours na 1 januari doorgaat met het lozen van een bepaald type PFAS waarvoor het geen vergunning heeft, kan het een boete verwachten van 125.000 euro per vastgestelde overtreding. Dat heeft de bestuursrechter in Den Haag vrijdag besloten. De maximale boete die Chemours opgelegd kan krijgen is 1,25 miljoen euro.

Afgelopen mei ontdekten inspecteurs van de Dienst centraal milieubeheer Rijnmond dat het afvalwater van de Chemours-fabriek in Dordrecht trifluorazijnzuur (TFA) bevatte, een stof waarvoor het bedrijf geen vergunning heeft om te lozen. Dit is een zogeheten ‘ultrakorte’ PFAS-verbinding, die staat op de lijst van potentieel Zeer Zorgwekkende stoffen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt. Hiervoor had de provincie Zuid-Holland al een dwangsom opgelegd aan Chemours, die de rechter vrijdag besloot te handhaven.

Een andere dwangsom werd vrijdag wel opgeschort. Chemours had van een andere stof (HCFK-22) meer dan de maximale toegestane hoeveelheid uitgestoten, maar dit kwam volgens de rechter niet neer op een overtreding. De uitspraken waren het resultaat van een kort geding dat Chemours zelf tegen de dwangsommen had aangespannen.


Lees ook
Al in 1984 wist Chemours dat PFAS niet ‘vervloog’ in de lucht. Nu is het aansprakelijk

De teflonfabriek van Chemours bij Dordrecht.

Milieu- en gezondheidsschade door PFAS

Chemours ligt al tijden onder vuur omdat het jarenlang grote hoeveelheden PFAS heeft uitgestoten, die schadelijk zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Afgelopen september oordeelde de rechter dat het bedrijf deels aansprakelijk is voor schade die gemeenten in de omgeving hebben geleden door vervuiling met PFAS. Dit staat los van zaken die omwonenden tegen Chemours hebben aangespannen. Het bedrijf hield jarenlang belangrijke informatie over de schadelijke gevolgen van PFAS achter.