Chemiebedrijf 3M treft miljardenschikking met Amerikaanse waterleidingbedrijven om PFAS

PFAS-vervuiling De komende dertien jaar zal het chemieconcern ruim 10 miljard dollar betalen voor de opsporing en opschoning van de chemische stoffen.
Het hoofdkantoor van 3M in Maplewood, Minnesota.
Het hoofdkantoor van 3M in Maplewood, Minnesota. Foto Nicholas Pfosi/Reuters

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M is tot een miljardenschikking gekomen met openbare waterleidingbedrijven in de Verenigde Staten vanwege vervuiling met PFAS. Dat schrijft 3M donderdag in een persbericht. Met de schikking is 10,3 miljard dollar (9,4 miljard euro) gemoeid. Het bedrijf benadrukt dat met de schikking geen aansprakelijkheid wordt erkend.

Met PFAS worden poly- en perfluoralkylstoffen bedoeld, die in de VS forever chemicals worden genoemd omdat ze zo moeilijk afbreekbaar zijn. Ze komen vrij bij de productie van cosmetica, schoonmaakmiddelen, kookgerei en bepaalde soorten kleding en kunnen onder meer kanker en huidziekten veroorzaken. Daarnaast kunnen de chemicaliën schade aan milieu en natuur toebrengen.

Het geld uit de schikking wordt de komende dertien jaar uitbetaald aan Amerikaanse waterleidingbedrijven en is bedoeld om PFAS op te sporen en indien nodig te verwijderen. Vanaf 2025 zal 3M, dat ook in Nederland actief is, stoppen met de productie van de stoffen. Tegen het chemieconcern lopen in de VS nog wel civiele rechtszaken vanwege onder meer materiële schade, milieuschade en persoonlijk letsel door PFAS-vervuiling.

Ook in Nederland heeft men last van PFAS-vervuiling door 3M. Een vestiging van het Amerikaanse bedrijf in het Belgische Zwijndrecht loosde jarenlang chemicaliën in de Schelde, die naar de Westerschelde in Zeeland stroomt. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevatten vis, schaal- en schelpdieren in de Westerschelde daardoor gevaarlijk hoge concentraties PFAS. De Nederlandse staat maakte vorige maand bekend dat 3M voor deze schade aansprakelijk wordt gesteld.

Lees ook: Omwonenden chemische fabriek laten bloed testen op PFAS: ‘Kan mijn zoon nog wel kinderen krijgen?’