Centrumrechtse oud-premier Alexander Stubb wordt de nieuwe president van Finland

Alexander Stubb volgt Sauli Niinistö op als president van Finland. De centrumrechtse oud-premier van de Nationale Coalitiepartij kreeg in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen meer stemmen dan oud-minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto, lid van de Groene Liga. Dat melden Finse media zondagavond. Stubb staat op 51,7 procent van de stemmen, Haavisto blijft achter met 48,3 procent. Ruim zeven van de tien stemgerechtigde Finnen brachten hun stem uit.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen leverde vorige maand geheel naar verwachting geen winnaar op. Geen van de negen kandidaten wist 50 procent van de stemmen te behalen, terwijl dat in Finland nodig is om een tweede ronde te voorkomen. Ook in de eerste ronde kreeg Stubb al net iets meer stemmen dan Haavisto.

De 55-jarige Stubb wordt president van een Finland dat grotere bedreigingen voor de nationale veiligheid kent dan lang het geval is geweest. Vorig jaar traden de Finnen, gealarmeerd door Russische agressie, onder leiding van oud-premier Sanna Marin toe tot de NAVO — tot grote ontsteltenis van buurland Rusland.

‘Hybride oorlog’ met Rusland

Volgens Finland voert Rusland sindsdien „hybride oorlog” tegen Finland door duizenden asielzoekers zonder de juiste papieren naar de Finse grens te sturen. Finland antwoordde door steeds meer grensovergangen met Rusland te sluiten tot de gehele grens van 1.340 kilometer hermetisch op slot zat.

Als president krijgt Stubb verantwoordelijkheid over het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Finnen, en wordt hij opperbevelhebber van het leger. In die hoedanigheid zal hij ook voor een groot deel bepalen hoe Finland invulling gaat geven aan het NAVO-lidmaatschap. Stubb volgt Niinistö op, die twee ambtstermijnen van zes jaar heeft voltooid.

„Ik voel me rustig en nederig, maar tegelijkertijd oneindig gelukkig en dankbaar dat de Finnen in zulke groten getale hebben gestemd en dat ik dit werk mag doen”, zei Stubb vlak nadat hij werd uitgeroepen tot winnaar op Finse televisie. Stubb is geboren in hoofdstad Helsinki. Naast premier (2014-2015) was hij ook minister van Buitenlandse Zaken (2008-2011), minister van Europese Zaken en Buitenlandse Handel (2011-2014) en minister van Financiën (2015 tot heden).


Lees ook
De winnaar van de Finse verkiezingen wil stevig bezuinigen – dat spreekt de Finnen aan

<strong>De liberaal-conservatieve Nationale Coalitiepartij</strong> van Petteri Orpo won zondag de Finse parlementsverkiezingen met een pleidooi voor bezuinigingen. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/centrumrechtse-oud-premier-alexander-stubb-wordt-de-nieuwe-president-van-finland.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=