CBS: bedrijven omzeilen mogelijk sancties tegen Rusland

Ondanks de sancties die sinds de oorlog in Oekraïne zijn ingesteld, lijkt het er sterk op dat er nog steeds volop door Nederlandse bedrijven uitgevoerde goederen in Rusland terechtkomen. Dat is op te maken uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Hoewel de directe export van goederen naar Rusland is afgenomen sinds het opschalen van de sancties, is de export naar landen met een verhoogd risico op sanctieomzeiling juist toegenomen. Via deze landen zouden gesanctioneerde goederen alsnog in Rusland terechtkomen. Dat duidt op „mogelijke omzeiling”, schrijven de onderzoekers.

Het CBS en de RUG onderzochten de goederenstromen van Nederlandse bedrijven naar verschillende landen. Hoewel sanctieomzeiling niet direct waarneembaar is, viel het de onderzoekers wel op dat de export van voor Rusland gesanctioneerde goederen naar sommige landen nabij Rusland „buitenproportioneel” is toegenomen.

Naar bijvoorbeeld Armenië, Kazachstan en Kirgizië, Mongolië en Turkmenistan werden in 2022 en 2023 veel meer gesanctioneerde goederen geëxporteerd dan in de periode 2018 tot 2021. Ruim 74 procent meer in 2022, en 90 procent meer in 2023.

Tussenhandelaren

In totaal werd in 2023 meer dan zes miljard euro aan voor Rusland gesanctioneerde goederen naar hoge-risicolanden geëxporteerd. In 2021 was dit slechts 4,6 miljard.

De export naar Rusland van gesanctioneerde goederen nam in deze hoge-risico landen ondertussen juist toe. „Dat zou er op  kunnen wijzen dat gesanctioneerde goederen vanuit Nederland via deze landen alsnog  Rusland bereiken”, schrijft het CBS.

Het gaat bij dit soort handel relatief vaak om jonge, kleine bedrijven, aldus het CBS. Bedrijven die gesanctioneerde producten vervoeren naar een hoog-risico-land, terwijl zij dit voor de aanscherping van de sancties dit niet deden. Dit zijn bedrijven die doorgaans als tussenhandelaar optreden; zij produceren de goederen niet zelf.