CBS: 1,7 miljoen mensen van zestien of ouder hadden afgelopen jaar te maken met seksuele intimidatie of geweld

In Nederland kregen zo’n 1,7 miljoen mensen van zestien jaar of ouder het afgelopen jaar te maken met seksuele intimidatie of geweld. Bijna 1,3 miljoen werden daarnaast slachtoffer van huiselijk geweld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Biseksuele vrouwen, non-binaire of genderqueer mensen en homoseksuele mannen waren het vaakst slachtoffer.

De cijfers komen uit de tweejaarlijkse Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en zijn steekproefsgewijs verzameld via een online enquête. Dit jaar deden ruim 25.000 mensen van zestien jaar of ouder mee.

Van die deelnemers zei 12 procent het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie of geweld. Voor de hele bevolking komt dat neer op 1,7 miljoen mensen, schrijft het CBS. Zo’n 2 procent (230.000 mensen) is structureel slachtoffer, wat betekent dat ze minstens één keer per maand te maken kregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het CBS deed zowel onderzoek naar online als offline seksuele intimidatie. Die laatste vorm kwam vaker voor: 8 procent van de deelnemers zei in het afgelopen jaar weleens offline seksueel geïntimideerd te zijn. 5 procent zei dat ze seksuele intimidatie op internet hadden ervaren.

Staren

Offline ging het in de meeste gevallen om seksueel getinte opmerkingen en ‘grapjes’, of om mensen die ongewenst op een seksuele manier staarden. In 80 procent van de gevallen was de pleger een man of een groep mannen.

Vrouwen waren relatief veel vaker slachtoffer: zo’n 12 procent had in het afgelopen jaar offline seksuele intimidatie meegemaakt, tegenover minder dan 5 procent van de mannen. Bij jonge vrouwen (18 tot 24 jaar) was dat zelfs ruim een derde.

Ook vrouwen die zich identificeren als bi-plus, wat wil zeggen dat ze op meer dan één gender vallen, kregen vaak te maken met offline seksuele intimidatie. Bijna 30 procent van hen maakte daar melding van.

Ook online waren bi-plus vrouwen relatief vaak slachtoffer, al werden ze ‘ingehaald’ door een andere categorie: homoseksuele mannen

Ook online waren bi-plus vrouwen relatief vaak slachtoffer, al werden zij „ingehaald” door een andere categorie: homoseksuele mannen. Zo’n 17 procent van hen had naar eigen zeggen te maken gehad met online seksuele intimidatie. Het ging dan vooral om kwetsende opmerkingen, aandringen op een date, of het ongewenst sturen van of vragen om seksueel getinte beelden.

Heteroseksuele mannen werden zowel online als offline het minst vaak slachtoffer van seksuele intimidatie. In beide gevallen zei zo’n 3 procent van hen dit in de afgelopen twaalf maanden te hebben meegemaakt.


Lees ook

Mariëtte Hamer wil door ‘cultuurverandering’ grensoverschrijdend gedrag voorkomen: ‘Het draait uiteindelijk ook om zelf nadenken’

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Fysiek

Fysiek seksueel geweld kwam een stuk minder vaak voor dan seksuele intimidatie. 4 procent van de mensen van zestien jaar of ouder zei er in het afgelopen jaar slachtoffer van te zijn geweest. Meestal ging het dan om ongewenste seksuele aanrakingen, of ongewenst gezoend worden. Met name jonge vrouwen kregen er het afgelopen jaar vaak mee te maken: 18 procent maakte er melding van. Dat is drie keer zo vaak als hun mannelijke leeftijdgenoten, schrijft het CBS.

Als het gaat om huiselijk geweld (zowel psychisch als fysiek) zijn de genderrollen een stuk gelijker verdeeld. Vrouwen en mannen werden afgelopen jaar ongeveer even vaak slachtoffer: gemiddeld 9 procent. Wel werden jongeren relatief veel vaker slachtoffer. Van de 18- tot 24 jarigen ervoer een vijfde in 2024 huiselijk geweld, van de 16- tot 18-jarigen was dat zelfs een kwart. De meest voorkomende vormen waren (structurele) vernedering, schreeuwen, vloeken, slaan en dreigen met geweld.

Opvallend is dat dit jaar in de hele breedte minder mensen melding maken van grensoverschrijdend gedrag dan in 2022, de laatste keer dat de monitor uitkwam. De aantallen zijn ongeveer op hetzelfde niveau als in 2020.

Volgens het CBS komt dat mogelijk doordat de media in 2022 veel aandacht hadden voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo onthulde programma Boos dat jaar de misstanden bij The Voice of Holland. Ook in 2024 zou die media-aandacht volgens het CBS tot meer meldingen kunnen leiden.


Lees ook

Aantal meldingen grensoverschrijdend gedrag in sportsector blijft stijgen

Na onthullingen over misstanden in de turn- , triatlon- en atletiekwereld, bij Ajax en de hockeyvrouwen, is er volgens onderzoekers meer aandacht gekomen voor een verantwoord topsportklimaat