Carola Schouten burgemeester van Rotterdam. ‘De stad is bij haar in goede handen’

De eerste keer dat het Rotterdamse ChristenUnie-raadslid Tjalling Vonk zag wat Carola Schouten los kon maken, was in de Pauluskerk. Dat is een Rotterdamse kerk waar daklozen worden opgevangen. Vonk en Schouten waren op campagne, en Schouten was toen vicepremier. Ze vertelde aan een groep vrouwen over haar leven. Hoe ze jong alleenstaande moeder was, en weinig geld had. Het raadslid keek vanuit de keuken toe en zag dat het mensen raakte. „Ze herkenden zich in het verhaal van een vícepremier. Dat inspireerde enorm.”

Rotterdam krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester van een partij (ChristenUnie) die in de Rotterdamse gemeenteraad slechts één zetel heeft. Donderdagavond stemde de gemeenteraad in een geheime vergadering die om 19.30 uur aanving en om 23.20 uur openbaar werd, voor haar. Nu volgt een screening. Daarna moet de ministerraad haar benoeming bekrachtigen, maar dat is doorgaans een formaliteit. Als dat goed gaat, zal Carola Schouten op 10 oktober de ambtsketting overhandigd krijgen.

26 reacties kreeg Rotterdam op de vacature voor burgemeester. Tot op het laatst in de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap was het spannend of Carola Schouten of Hugo de Jonge de nieuwe burgemeester zou worden. Dat de oud-minister van Binnenlandse Zaken óók het stadsbestuur in wilde, was geen geheim, schrijft hij op X. „Maar de stad is bij Carola in goede handen”, schrijft hij ook in de reactie. Hij wenst haar „heel veel succes en al het goede voor ons mooie Rotterdam.”


Lees ook

Betrokken Rotterdammers vragen aan de nieuwe burgemeester Schouten: heb oog voor mensen, minder voor instanties

Het stadhuis van Rotterdam. De nieuwe burgemeester moet  Rotterdammers meenemen in wat het stadsbestuur aan de Coolsingel doet, vindt de directeur van de Rekenkamer Rotterdam.

Vrouw

Carola Schouten (1977) brengt als oud-vicepremier een bak aan bestuurlijke ervaring mee. Ze was financieel specialist van de CU-fractie, onderhandelde namens de ChristenUnie voor de kabinetten Rutte III en Rutte IV, werd minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Vraag je raadsleden donderdagnacht waarom de gemeenteraad voor haar koos, dan is die ervaring het eerste wat ze noemen. Dan volgt: Ze is een vrouw! Ze kan verbinden, luisteren, vragen stellen, reflecteren, merkten ze tijdens de sollicitatieprocedure.

En dan beginnen bijna alle raadsleden óók over haar levensverhaal. Ze had daarover verteld tijdens de procedure, en dat maakte indruk. Het past bij Rotterdam, vinden de raadsleden. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Ruud van der Velden noemde haar in de bekendmaking een kandidaat met een persoonlijke geschiedenis „met soms grote hobbels en moeilijke levensfases, en daarmee een geschiedenis waarin veel Rotterdammers zich kunnen herkennen.”

Carola Schouten groeide op in Giessen, Noord-Brabant, op een melkveehouderij. Haar vader overleed toen ze nog jong was. Voor haar studie bedrijfskunde verhuisde ze naar Rotterdam. Haar hele leven heeft ze in Rotterdam-West gewoond, in de buurt van De Schie.

Tijdens een uitwisseling in Tel Aviv raakte ze onbedoeld zwanger. Ze had geen baan, geen geld en was nog niet afgestudeerd, vertelt ze in het televisieprogramma Gerse Gasten van de regionale omroep Rijnmond. Ze woonde met drie jongens op kamers in een studentenhuis. Ze kreeg hulp van haar vrienden van de studentenvereniging, van de kerk aan de Kuipersstraat in Rotterdam-West waar ze lid van was. Met hen om zich heen lukte het haar.

Bloedserieus

Carola Schouten, zeggen mensen die haar veel hebben meegemaakt, staat bloedserieus in het leven. Ze is veeleisend, vooral voor zichzelf, en staat bekend als iemand die zwaar op de hand is. De ‘steen’ waar ze het vaak over heeft, is daar volgens mensen om haar heen het symbool van. Ze horen haar soms zeggen dat er dagen zijn dat ze zich daaronder zou willen verstoppen. Of dat ze zich afvraagt of ze met haar werk wel „een steen” heeft „verlegd”. Wat volgens betrokkenen ook weer niet betekent dat ze niet kan lachen om zichzelf, of situaties waarin zij of haar partij, bijvoorbeeld in kabinetsformaties als kleinste en minst ervaren aan tafel, in terechtgekomen is.

Ze zegt zelf dat ze vooral graag op straat is, met mensen praat. In haar straat in Rotterdam-West, in de kerk, op werkbezoek. Schouten staat bekend om haar scherpe politieke inzicht. Collega’s kennen haar als wantrouwend, of in elk geval: het tegenovergestelde van naïef.

Soms is ze zwaar op de hand, maar dat betekent niet dat ze niet hard, hartelijk en met zelfrelativering kan lachen

Als burgemeester zal haar belangrijkste formele portefeuille veiligheid zijn. Daar stopte ze al eigen accenten in, tijdens de sollicitatieprocedure. Haar verhaal was breder dan alleen drugs, zegt gemeenteraadslid Co Engberts (PvdA) donderdagnacht op een borrel na afloop van de stemming. Ze was begonnen over femicide, en de zachte en preventieve kanten aan veiligheid.

Je moet nooit weglopen voor dingen die op je pad komen, heeft ze weleens gezegd. En tegen die alleenstaande moeders in Rotterdam-West die het voor mekaar boksen, kinderen opvoeden, voor ze zorgen, de eindjes aan mekaar weten te knopen, zegt ze in het tv-programma: „Als je alleen een kind hebt opgevoed, dan is een ministerschap peanuts.”


Lees ook

‘Het gaat er in Den Haag vrij hard aan toe. Zeker tegen vrouwen’, zegt demissionair minister Schouten vlak voor ze vertrekt uit de Haagse politiek

Carola Schouten in Den Haag: „Ik heb me heel vaak over de toeslagen afgevraagd: waarom heb ik dat zelf niet gezien?”