Cannes opent met (erg) lichte film temidden van statements over Gaza en Trump

Na het benauwde, apolitieke Oscargala van maart lijkt de filmwereld in Cannes de schade in te willen halen. „Hij is niet zo spraakzaam, maar als hij iets zegt, luister je”, zei Leonardo DiCaprio dinsdag toen hij zijn oude mentor Robert De Niro een ere-Gouden Palm uitreikte bij de openingsceremonie van de 78ste editie van het filmfestival. Waarna de geëmotioneerde De Niro los ging op zijn ‘filistijnse president’. „Kunst veronderstelt diversiteit, dus worden we belaagd door autocraten en fascisten. Wat er nu gebeurt is geen film, we kunnen niet achterover gaan zitten om te kijken hoe dit afloopt. We moeten in actie komen, nu.”

Een daverende ovatie viel De Niro ten deel, waarna het zaallicht doofde en iedereen achterover ging zitten voor het charmante Partir un Jour. Een filmdebuut: de 40-jarige Franse regisseur Amélie Bonnin werkte eerder voor televisie en maakte documentaires en korte films zoals in 2021 Partir un Jour, een voorstudie voor deze charmante jukeboxmusical. Celebrity-chef Céline keert ongewenst zwanger uit Parijs terug naar het truckersrestaurant van haar ouders. Pa, een ADHD’er die herstelt van zijn derde hartaanval, slaat haar wrokkig om de oren met neerbuigende quotes uit haar culinaire tv-show („Thuis dachten ze bij Michelin alleen maar aan autobanden”). En Céline komt maar niet weg: er zijn wat losse eindjes met haar woest aantrekkelijke schoolvriend Raphaël, nu vader en automonteur. Ooit waren ze stapelverliefd maar te bleu om dat elkaar te bekennen. Célines Parijse vriend komt opdagen, er zijn complicaties rond een abortus en elke avond eindigt in dronkenschap, maar uiteindelijk is Partir un Jour een melancholieke ode aan de liefde en gemiste afslagen in het leven, die doet denken aan de recente arthousehit Past Lives. Al zit er in deze versie meer leven; bij verhoogde emotie heft men zomaar Franse hitjes aan.

Tijdens de openingsceremonie met Leonardo DiCaprio herdacht juryvoorzitter Juliette Binoche de door een Israëlisch bombardement gedode Palestijnse fotograaf Fatma Hassona.

Foto Valery Hache/AFP

Grimmige politieke context

Een fijn niemendalletje van het soort waarmee Cannes zijn zwarte filmprogramma graag opent, maar in de grimmige politieke context van nu wellicht iets te licht. De vakpers tekent op dat Donald Trumps vage heffingsplan van 100 procent op buitenlandse films hét gespreksonderwerp is onder de tienduizenden filmhandelaars die langs de Boulevard de la Croisette zijn neergestreken – gevolgd door gêne omdat ze het alweer over Trump hebben. De jury van het 78ste festival kreeg dinsdag een in de krant Libération gepubliceerde verklaring van 350 filmmakers voor de kiezen, onder wie Ralph Fiennes, Susan Sarandon, David Cronenberg, Viggo Mortensen, Pedro Almodóvar, Jonathan Glazer en Ruben Östlund. Zij tonen zich ‘beschaamd’ over het zwijgen van de filmwereld over de ‘genocide in Gaza’. Waarom had juryvoorzitter Juliette Binoche niet getekend, wilde Al Jazeera dinsdag van haar weten. „Dat zult u straks beter begrijpen”, antwoordde Binoche: die avond herdacht ze tijdens de openingsceremonie gehuld in een moeder Maria-jurk de Palestijnse fotografe Fatma Hassona, die in april gedood is door een Israëlisch bombardement – over haar draait in Cannes een documentaire.

Donderdag is het blockbusterdag: Cannes laat Hollywood er altijd één in de etalage zetten, met vaak wat ouwelijke actiehelden als Harrison Ford of Kevin Costner. Tom Cruise (62) past in dat rijtje: drie jaar terug vlogen acht Franse gevechtsvliegtuigen over bij de première van zijn Top Gun-vervolg Maverick, wat een symbolische herbevestiging van de NAVO en de Frans-Amerikaanse banden leek te zijn na de Russische invasie in Oekraïne. Maverick werd een megahit.

Anno 2025 is Cruise terug met het achtste en laatste deel van zijn Mission Impossible-reeks: Final Reckoning, waarin de Amerikaanse superspion Ethan Hunt een losgeslagen AI moet temmen. Maar de context is nu anders: een Amerikaan die de wereld redt, daar hebben Europeanen misschien niet zo’n trek in. Wat moet Cannes met zo’n film, vroeg een journalist directeur Thierry Frémaux sceptisch. Die omzeilde de vraag met een lang betoog over de kwaliteiten van Tom Cruise’s vaste regisseur Christopher McQuarrie. Straaljagers zullen ze Cruise dus wel niet gunnen, maar hij kan Cannes’ steun goed gebruiken: het vorige deel van Mission Impossible werd in 2023 platgewalst door het ‘Barbenheimer-fenomeen’ en harkte slechts een magere 570 miljoen dollar binnen. Ook Cruise is niet bovenmenselijk, al denkt hij daar zelf naar verluidt anders over.