Canada zet Indiase diplomaat het land uit wegens mogelijke betrokkenheid van India bij moord op sikh-leider

Moord Volgens de Canadese premier Justin Trudueau onderzoeken de veiligheidsdiensten van het Noord-Amerikaanse land momenteel “geloofwaardige beschuldigingen” dat mensen verbonden aan de Indiase regering betrokken waren bij de moord op Hardeep Singh Nijjar.
Volgens de Canadese premier Justin Trudeau is er sprake van "geloofwaardige beschuldigingen" die momenteel worden onderzocht.
Volgens de Canadese premier Justin Trudeau is er sprake van “geloofwaardige beschuldigingen” die momenteel worden onderzocht. Foto Andrej Ivanov/AFP

Canada heeft maandag een Indiaanse topdiplomaat het land uitgezet omdat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van India bij een moord in Canada op een sikh-leider. Dat meldt persbureau AP. De diplomaat in kwestie is het hoofd van de Indiase inlichtingen in Canada.

Volgens de Canadese premier Justin Trudueau onderzoeken de veiligheidsdiensten van het Noord-Amerikaanse land momenteel „geloofwaardige beschuldigingen” dat mensen verbonden aan de Indiase regering betrokken waren bij de moord op Hardeep Singh Nijjar.

In het Canadese parlement noemde Trudeau de kwestie „extreem ernstig”. Als de betrokkenheid van de Indiase regering bij de moord wordt vastgesteld, is dat volgens hem „een volstrekt onacceptabele schending van onze soevereiniteit”. India heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Onafhankelijke staat

De 45-jarige sikh-leider Hardeep Singh Nijjar werd op 18 juni neergeschoten buiten een sikh-tempel in Surrey in Brits-Columbia. De Indiase regering beschouwde Nijjar als een terrorist, omdat hij onderdeel was van de Khalistan-beweging. Deze strijd voor een onafhankelijke staat voor sikhs.

Trudeau liet aan het parlement weten dat hij de moord vorige week met de Indiase premier Narendra Modi heeft besproken tijdens de G20. Hij zou hem hebben verzocht mee te werken aan het onderzoek naar de moord.