Cadeautje voor Netanyahu, klap voor EU: Hongarije trekt zich terug uit het Internationaal Strafhof

Opnieuw is Hongarije de dissonant. Premier Viktor Orbán had slechts enkele uren nodig om Benjamin Netanyahu, na landing in Boedapest voor een vierdaags werkbezoek, goed nieuws te bezorgen: Hongarije trekt zich terug uit het Internationaal Strafhof (ICC). Het is een roze strik rond de eerdere belofte om de Israëlische premier niet te arresteren als hij zich op Hongaars grondgebied zou begeven.

Het is het eerste bezoek van Netanyahu aan een land dat is aangesloten bij het ICC sinds het in Den Haag gevestigde hof in november een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog. Het besluit was direct omstreden: onder meer de Verenigde Staten (zelf geen ICC-lid) en Duitsland (wel aangesloten) veroordeelden het besluit. Een aantal andere EU-lidstaten reageerde weifelend. Zo kwam Frankrijk met een cryptische verklaring waarin het land stelde internationale verplichtingen te respecteren, maar ook dat Netanyahu immuniteit geniet. Boedapest stuurde direct een uitnodiging naar Jeruzalem.


Lees ook

Arrestatiebevel voor Netanyahu plaatst naast Israël ook Nederland in ongemakkelijke positie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de toenmalige Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant wonen een ceremonie bij voor de 70e lichting militaire gevechtsofficieren, op een legerbasis nabij Mitzpe Ramon, Israël, op 31 oktober. Kort erna ontsloeg Netanyahu Gallant.

Vanaf het moment dat een staat het ICC-lidmaatschap opzegt, duurt het een jaar voordat het land daadwerkelijk uit het Strafhof is vertrokken. Hongarije zou niet het eerste land zijn dat zich terugtrekt – eerder deden de Filippijnen en Burundi dat – maar zou wél de eerste EU-lidstaat worden die niet bij het hof is aangesloten.

Sergey Vasiliev, hoogleraar internationaal recht aan de Open Universiteit: „De kwestie rond Netanyahu toont dat sommige Europese landen dubbele standaarden hanteren.”

Het besluit is voor Sergey Vasiliev, hoogleraar internationaal recht aan de Open Universiteit, geen verrassing. „Ik vroeg me al sinds 2023 af wanneer Hongarije deze stap zou zetten”, zegt hij. In maart dat jaar zei Orbáns stafchef dat het land de Russische president Vladimir Poetin, tegen wie toen net een arrestatiebevel was uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne, niet zou arresteren als hij Boedapest zou bezoeken. „Toen al was Hongarije een buitenbeentje.”

Beslissingen worden niet gerespecteerd, het hof wordt tegengewerkt en aangevallen

Sergey Vasiliev

Wat betekent het Hongaarse besluit voor het Internationaal Strafhof?

„Als Netanyahu niet gearresteerd wordt binnen de EU, wat is het Statuut van Rome [dat aan de basis van het ICC ligt] dan nog waard? Zou Poetin morgen Slowakije kunnen bezoeken zonder gearresteerd te worden? Dan valt het systeem uiteen. Dat andere landen ambivalent zijn over het arrestatiebevel tegen Netanyahu laat zien dat het Internationaal Strafhof kwetsbaar is. Beslissingen worden niet gerespecteerd, het hof wordt tegengewerkt en aangevallen.

„Het is één ding om te verklaren Netanyahu niet te zullen arresteren, en een ander ding om een verdachte van het Strafhof te ontvangen. Het doet me denken aan Mongolië, ook lid van het ICC, dat in 2024 Poetin uitnodigde en hem niet arresteerde. Door dit soort handelen komt het gezag van het ICC in het geding. Maar dit vormt nog een groter probleem voor de Europese Unie dan voor het Internationaal Strafhof.”

In welk opzicht?

„Het laat weer zien dat Hongarije een onbetrouwbare partner is binnen de EU en geen respect heeft voor het recht. Hongarije is niet alleen ten opzichte van het nationale recht een rogue state geworden, maar nu ook binnen het internationale recht. De EU als geheel is daardoor onbetrouwbaarder: het lukt de Unie niet om een algemene positie, dat alle landen partij zijn bij het ICC, te handhaven.

„De kwestie rond Netanyahu toont ook dat sommige Europese landen dubbele standaarden hanteren. Als het ICC een arrestatiebevel tegen Poetin uitgeeft, verklaart iedereen behalve Hongarije het Strafhof en het internationaal recht te steunen. Maar als het gaat om een gelieerde staat, Israël in dit geval, is het ineens anders. Terwijl de arrestatiebevelen in juridische termen precies hetzelfde zijn: de beslissingen zijn bindend voor staten die partij zijn bij het ICC.”

Wat kan de Europese Unie doen?

„De EU heeft voor het respecteren van de rechtsstaat, een van de fundamentele waarden van de Unie, een systeem van conditionaliteit ingevoerd. De omgang met de rechtsstaat hangt samen met het krijgen van EU-gelden.”

In dit verband bevroor de EU miljarden euro’s die voor Hongarije bestemd waren; een deel daarvan werd vrijgegeven als wisselgeld voor het steunen van sancties tegen Rusland. „Dit systeem zou de EU weer kunnen aanspreken. Er is nog één jaar waarin het Hongaarse besluit teruggedraaid zou kunnen worden.

„Maar voor veel oplossingen is het nu te laat. De EU heeft in het verleden niet hard genoeg opgetreden tegen Hongarije. The damage has been done.”