Cabaretduo Grof Geschud maakt portret van familie maar blijft steken in algemeenheden

Als je overweegt om kinderen te nemen, brengt dat jezelf ook weer even terug naar je jeugd, blijkt bij het duo Grof Geschud. Zo moet Myrthe van Velden (27) terugdenken aan die keer toen ze na een speelpartij bij de sloot oeverloos haar handen moest wassen van haar neurotische moeder. Anders zou ze misschien ziek worden.

De andere helft van het duo (Lander Severins, 27) groeide op in een Vlaamse familie waar over veel dingen werd gezwegen. De opgebouwde spanning kon dan gevaarlijk tot uitbarsting komen na een paar glazen wijn. Severins memoreert hoe hij als negenjarige de aandacht probeerde te trekken bij een familiediner door op tafel te gaan staan en uit te barsten in een curieuze en eindeloze dans. „Dat was voor niemand leuk”, maar zolang hij de aandacht vasthield, werd er geen ruzie gemaakt. Een komisch en tragisch beeld.

De voorstelling Kroost gaat over de kinderplannen van het duo. Ooit wilden ze samen kinderen, maar in hun vorige voorstelling bleek al dat de relatie tussen de twee over was. Inmiddels hebben beiden naast het podium andere duo’s gevormd. De kinderwens is gebleven en in hun derde voorstelling onderzoeken ze bij zichzelf én bij elkaar hoe ze kunnen voorkomen dat ze hun familiegewoontes doorgeven aan een volgende generatie. Vooral als ze elkaar onder de loep nemen had dat, gezien de liefdesgeschiedenis tussen de twee, best wat spannends kunnen opleveren. Helaas valt het resultaat tegen.


Lees ook
Zachtmoedige conflicten in ‘Broeden’ van Grof Geschud

Grof Geschud speelt ‘Broeden’.

Reusachtige doofpot

Dat komt omdat ze weliswaar eerlijk tegen elkaar zijn, maar dat veelal verwoorden in clichés. Zo wordt Van Veldens moeder („Gestapo Henny”) weinig meer dan de belichaming van een Nederlandse, directe communicatiestijl. En bij de ouders van Severins hangt die „typisch Vlaamse manisch-depressieve” sfeer en staat er een reusachtige doofpot op de schouw, bomvol geheimen.

Hollandse nuchterheid tegenover een Vlaams gezin waar voortdurend broccoli-quiche wordt geserveerd zodat emoties niet ter tafel hoeven te worden gebracht. Het zal waar zijn, maar de twee dienen hun beider families wel erg karikaturaal op. Dat kan soms even grappig zijn, maar door een karikatuur verliest een persoonlijk verhaal al gauw aan kracht. Clichés zijn nou eenmaal alles behalve persoonlijk.

Het cabaret dat Grof Geschud wil maken, komt beter uit de verf in de stemmige en mooi gezongen liedjes. Hierin zijn Van Velden en Severins wat minder een Belg en een Nederlander samen in een mop, maar echte mensen. Dat is een stuk interessanter.