Burgemeester Aboutaleb antwoordt op kritiek: op naar diverser politiekorps en scherpere selectie van agenten

De politie moet bij het aannemen van agenten beter selecteren om racisme en seksisme onder politiemensen zoveel mogelijk te voorkomen. Politieagenten moeten ook meer rouleren om niet te lang in ‘probleemgebieden’ te hoeven werken waardoor ze afstompen.

Dit zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag in de gemeenteraad. Die debatteerde over een vorige maand bekend geworden rapport van het onderzoeksbureau Governance en Integrity. Onderzoekers hebben vastgesteld dat agenten van het Basisteam Centrum van de Rotterdamse politie last hebben van racisme, seksueel overschrijdend handelen en structureel pestgedrag door collega’s. De klachten staan in een rapport dat werd opgesteld na het horen van 75 van de 230 politiemensen in dit team.

Aboutaleb beklemtoonde in de raad dat Nederland volgens hem „een fantastisch politieapparaat” heeft. Een kleine minderheid maakt zich volgens de burgemeester schuldig aan discriminatie en racisme. Aboutaleb vroeg vooral begrip voor politiemensen die vaak onder zware omstandigheden hun werk moeten doen. Het in opspraak geraakte basisteam opereert in het centrum van Rotterdam waar veel demonstraties zijn en uitgaansgeweld en drugsgebruik heel gewoon zijn.

Meer bescherming

„Ik was de eerste burgemeester die zei dat we niet moeten accepteren dat hooligans zich omdraaien naar agenten, hun broek laten zakken en hun blote kont tonen”, zei Aboutaleb. Agenten moeten volgens hem ook niet accepteren dat ze met opgestoken middelvinger worden begroet of voor „kankerhomo” worden uitgescholden. Agenten verdienen meer „bescherming” dan dat ze na een incident eruit „worden geknikkerd”. Het zou volgens Aboutaleb wel in het belang zijn van de politie om agenten meer te laten rouleren zodat ze niet alleen maar „lelijke dingen in het centrum zien”.

Om discriminatie tegen te gaan zou het volgens Aboutaleb ook goed zijn te streven naar een meer divers politiekorps. En de selectie van agenten moet scherper. Hij zei zich wel af te vragen of „de politie zich dit wel kan permitteren in de huidige wereld waar grote schaarste is aan personeel”.

Veel partijen in de gemeenteraad van Rotterdam toonden zich zeer kritisch over de Rotterdamse politie die de afgelopen vier jaar herhaaldelijk wegens racisme in opspraak kwam. Raadslid Sarah Reitema (PvdA) noemde de bevindingen over racisme bij de politie in het centrum „schokkend en onacceptabel”. De situatie mag volgens haar „geen dag langer voortduren. Dit had allang de kop ingedrukt moeten worden”.

Raadslid Ingrid van Wifferen (D66) sprak van „een zeer onveilige werksfeer” bij de Rotterdamse politie. „Er zijn aanzienlijke risico’s voor de burgers die met de politie in aanraking komen”. Volgens D66 heeft de politieleiding bij vorige incidenten te mild, met voornamelijk berispingen, opgetreden tegen foute agenten. Sommige partijen vroegen zich af of Fred Westerbeke wel is te handhaven als eenheidschef in Rotterdam. De burgemeester nam het voor hem op. „Ik heb alle vertrouwen in de eenheidschef. Hij is buitengewoon doortastend.”

‘Grapjes horen erbij’

De grootste partij in de raad, Leefbaar Rotterdam, vond het een schande dat in het onderzoeksrapport „verdachtmakingen” staan aan het adres van de politie, zei Simon Ceulemans. Onderzoekers constateren dat er bij de Rotterdamse politie sprake is van „gitzwarte humor” en de grappen raken vaak aan racisme en seksisme. „De medewerkers die racistische grappen maken, worden daar niet op aangesproken. Leidinggevenden staan er zelf bij te lachen”, aldus het rapport. Ceulemans hekelde de kritiek. „Het is ook gezond als je in een organisatie onderling grapjes kunt maken. Dat hoort erbij.”

Na het bekend worden van de problemen bij de politie in het centrum zijn er nieuwe misstanden gebleken. De mannelijke teamchef van Basisteam Delfshaven is twee weken geleden geschorst na beschuldigingen van agenten over ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag. De twee teamchefs van Basisteam Centrum in Rotterdam zijn vorige maand al opgestapt na publicaties in NRC.

Gisteren werd bekend dat de politiebaas van het programma Blauwe Haven, dat agenten met PTSS-problemen door lichamelijke activiteiten zoals roeien op de Maas weer weerbaar moet maken, met een andere collega op non-actief is gesteld. Er is een onderzoek geopend na beschuldigingen van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag en financiële onregelmatigheden.

Dit was het laatste debat van burgemeester Aboutaleb in de gemeenteraad. Hij wordt opgevolgd door Carola Schouten.


Lees ook

Fotoserie: Aboutaleb zwaait af

Burgemeester Aboutaleb samen met Said  Kasmi (Wethouder Onderwijs, Cultuur &  Toerisme ) en Pieter Bas Simons (Manager  Bestuurscommunicatie) die ervoor zorgen  dat de ambtsketen goed zit voor de foto. (juni 2019)