Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies Parijs aan vanwege ‘mogelijke nieuwe gewelddadige aanvallen’

Het reisadvies voor Parijs is aangescherpt vanwege een terreurdreiging. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag besloten, schrijft persbureau ANP. De kleurcode verandert daarmee van groen naar geel: naar Parijs afreizen is dan nog wel mogelijk, maar er bestaan wel risico’s. „Houd in heel Frankrijk, en vooral in Parijs, rekening met mogelijke nieuwe gewelddadige aanvallen”, schrijft het ministerie.

Afgelopen weekend kwam een Duitse toerist om het leven bij een steekpartij in de Franse hoofdstad. Twee anderen raakten gewond. De verdachte is een 26-jarige man die op de terreurlijst van de Franse veiligheidsdiensten stond en eerder werd veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege het voorbereiden van een aanslag. Hij staat bekend als radicale islamist. De Franse premier Élisabeth Borne schreef op X dat het om een terreuraanslag gaat.

Het dreigingsniveau in Frankrijk stond al op het hoogste niveau sinds er op 13 oktober een docent werd doodgestoken op een school in de Noord-Franse plaats Arras. Daarna besloot Frankrijk zevenduizend extra soldaten, onderdeel van de antiterroristische eenheid Sentinelle, in te zetten om veiligheidspatrouilles uit te voeren en openbare plekken te beveiligen. De kleurcode bleef op groen staan, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers wel voor mogelijke demonstraties en schrijft dat er extra bewaking is bij culturele en sportevenementen.



Leeslijst