Buitenlandse media schrijven over Nederlandse uitslag als ‘barometer’

Groot deel PVV-, VVD-, NSC- en BBB-kiezers stemde niet in Europese verkiezingen

Veel Nederlanders die bij de landelijke verkiezingen van 22 november op de PVV, VVD, NSC of BBB stemden, hebben geen stem uitgebracht in de Europese verkiezingen van donderdag. Dat blijkt uit een kiezersonderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS. Vooral veel NSC-stemmers brachten in de Europese verkiezingen niet naar het stembureau.

59 procent van de NSC-kiezers bracht donderdag geen stem uit. Slechts 13 procent van de mensen die bij de verkiezingen van november voor de partij kozen, deden dat nu, op Europees niveau, weer. Ook andere partijen die deel van de beoogde coalitie zijn, zagen een donderdag een lage opkomst: 56 procent van de PVV-stemmers van afgelopen november brachten donderdag geen stem uit.

De opkomst was bij de Europese verkiezingen relatief hoog, bleek uit de exitpoll van NOS. Bijna 47 procent van de stemgerechtigden in Nederland bracht een stem uit. Bij de vorige verkiezingen, in 2019, was dat net geen 42 procent. Van ChristenUnie- en GroenLinks-PvdA-stemmers bleven de laagste percentages thuis: 10 en 22 procent.

Raadgevende referenda: Amsterdam wil geen ‘sjoemelgroen’, Alkmaar geen vuurwerk en Katwijk geen parkeerregulering

In drie gemeenten kon donderdag gestemd worden over een raadgevend referendum. De voorlopige uitslagen daarvan zijn inmiddels binnen.

Zo’n zestig procent van de Amsterdammers vindt dat het groen in de stad een betere bescherming verdient en stemde volgens een voorlopige uitslag tegen de plannen van de gemeente voor de zogenaamde Hoofdgroenstructuur. Daarin staat uitgedacht hoe Amsterdam woningen bouwt en tegelijkertijd de stad groen houdt. Tegenstanders zeggen dat, door allerlei uitzonderingsmogelijkheden, de stad niet groener zal worden met de nieuwe plannen. Zij wijzen naar alle groene daken, groene gevels, kunstgrasveldjes en binnentuinen en noemen dat „sjoemelgroen” waar je als bewoner niets aan hebt.

Alkmaar is met tweederde meerderheid vóór een vuurwerkverbod, blijkt uit de voorlopige tellingen. In Katwijk stemden bewoners in overgrote meerderheid tegen het plan van de gemeente om parkeerregulering in te voeren bij nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat er geen parkeervergunning wordt verleend aan nieuw te bouwen huizen, of voor slechts één auto. „De gemeente denkt dan dat er ook alleen maar mensen zonder auto’s daar gaan wonen, terwijl dit uiteraard erg naïef is”, zeggen de initiatiefnemers van het referendum op hun website. „Katwijk is namelijk geen stad zoals Amsterdam of Rotterdam waar een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer (OV) is.”

Alle drie de referenda zijn niet bindend, maar gelden als advies aan de gemeenteraden.

De referenda in drie steden werden tegelijk gehouden met die van de Europese verkiezingen. Foto Sabine Joosten/ANP

Buitenlandse media schrijven over Nederlandse uitslag als ‘barometer’

De Nederlandse exitpoll van donderdagavond is een barometer van wat we kunnen verwachten van de Europese verkiezingen in de landen die de komende dagen naar de stembus gaan, schrijft Politico. In de verslaggeving ligt de nadruk op de zetelwinst van Wilders’ PVV, ook al blijft zijn partij in de prognose met één zetel achter op GroenLinks-PvdA. „Extreemrechtse Wilders boekt grote winst in Nederland, maar wordt ternauwernood verslagen.”

De Britse omroep BBC schrijft dat de exitpoll bewijst hoe „gepolariseerd” de Nederlandse samenleving is geworden; „met een pro-Europese partij die vóór het klimaatveranderingsbeleid is aan de leiding, op de voet gevolgd door de heer Wilders, die minder Europa wil en een regering belooft met het strengste asielbeleid ooit”. Hoewel deze Europese verkiezingen een verschuiving naar rechts wordt verwacht, in onder meer Frankrijk, België, Oostenrijk en Italië, zullen „hun tegenstanders waarschijnlijk enige voldoening halen uit de Nederlandse exitpoll van donderdagavond, vanwege de prestaties van GroenLinks-PvdA”.

Ook de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) stelt de voorspelde winst van GroenLinks-PvdA voorop: „de rood-groene alliantie van sociaaldemocraten en groenen loopt voor op de partij van de rechtse populist Geert Wilders”.

Welkom in dit blog

Donderdag ging Nederland als eerste van de 27 EU-lidstaten naar de stembus, voor 31 zetels in het Europees Parlement. De meeste lidstaten stemmen op zaterdag en zondag. Lees hier ons vorige blog terug.