Met een nieuwe ‘talentenvijver’ wil de Europese Commissie het voor EU-landen makkelijker maken arbeidskrachten van buiten Europa aan te trekken. Woensdag presenteerden Eurocommissarissen Margaritis Schinas (Migratie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) het nieuwe plan in reactie op groeiende arbeidstekorten in de Europese Unie. Schinas sprak woensdag van een „game changer” waarmee gaten op de Europese arbeidsmarkt gedicht kunnen worden.
Het plan komt voor Nederland op een pikant moment, vlak voor verkiezingen waarin niet alleen asielmigratie een belangrijk thema is, maar ook arbeidsmigratie door steeds meer politici geproblematiseerd wordt. Eerder toonde Nederland zich in Brussel al kritisch over andere voorstellen die legale migratie naar de EU moeten vereenvoudigen.
Lees ook
Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
Tegelijk groeit in verschillende andere EU-landen juist de animo voor eenvoudigere arbeidsmigratie, ook van buiten de EU. Onlangs verruimden Italië en Griekenland al de mogelijkheden voor gekwalificeerd personeel om hun arbeidsmarkt te betreden. Ook Duitsland zoekt actief personeel buiten de EU.
EU-lidstaten kunnen in de toekomst zelf bepalen of ze meedoen aan de nieuwe zogeheten ‘EU Talent Pool’, een platform waarop werkgevers vacatures kwijt kunnen. Werkzoekenden van buiten de EU kunnen op dezelfde plek hun cv plaatsen, waarna een mogelijke ‘match’ kan plaatsvinden. Op het platform moet ook informatie beschikbaar komen over de erkenning van diploma’s, werkvergunningen en arbeidsrechten.
Het plan is een reactie op de groeiende tekorten aan gekwalificeerde arbeiders in de Europese Unie, die de komende jaren nog verder zullen toenemen door de vergrijzing. De werkloosheid in Europa ligt al enige tijd historisch laag, op 6 procent, en werkgevers krijgen gemiddeld rond de 3 procent van hun vacatures niet vervuld. Nederland heeft met 4,7 procent het hoogste aantal onvervulde vacatures, gevolgd door België (4,6 procent) en Oostenrijk (4,5 procent).
Daarbij komt dat de EU voor een grote energietransitie staat en een flinke digitaliseringsslag moet maken. Volgens de Commissie dreigen beide transities te haperen als geen nieuw gekwalificeerd personeel wordt aangetrokken. Europese arbeidskrachten kunnen de tekorten volgens Brussel niet invullen. Een platform voor werkgevers om vacatures binnen de EU te delen is er al, maar moet nu aangevuld worden met een mondiale variant.
Schinas sprak woensdag van een „mondiale race voor talent” die de EU onder meer uitvecht met de VS en Canada. Johansson vulde aan dat de EU die „momenteel aan het verliezen is” en dat het daarom cruciaal is „aan de wereld te tonen hoe aantrekkelijk we zijn”. Tegelijk hoopt Brussel dat de legale migratie die het plan mogelijk maakt ook een prikkel wegneemt voor mensen van buiten de EU om een vaak gevaarlijke migratietocht te ondernemen.
Aantallen noemt de Commissie niet, hoewel Johansson in een persconferentie aangaf te hopen dat via het nieuwe platform circa 20 procent van de behoefte aan buitenlandse arbeidskrachten vervuld kan worden. Tegelijk benadrukte zowel Johansson als Schinas dat mensen alleen naar de EU kunnen komen als aan alle voorwaarden voor de baan is voldaan en dat EU-lidstaten uiteindelijk zelf verantwoordelijk blijven voor het verstrekken van de benodigde papieren – bijvoorbeeld werkvergunningen en de erkenning van diploma’s. „Er zullen geen mensen komen winkelen voor banen: het zullen mensen met papieren zijn die gematcht zijn met een specifieke vacature”, aldus Schinas.
In een eerste reactie tegenover persbureau ANP toonde de FNV zich uitermate kritisch over het voorstel. Volgens de vakbond is het plan een „route naar meer uitbuiting” en zal het de problemen met huisvesting van arbeidsmigranten alleen maar versterken.
Lees ook
De ontslagen arbeidsmigrant belandt in het bos