Brussel hoopte op een deal over heffingen. Nu dreigt Trump met 50 procent

Bang voor een nieuwe veldslag in de handelsoorlog met Donald Trump? De Europese Unie heeft wel voor hetere vuren gestaan, bezweren woordvoerders en diplomaten vrijdag aan wie het maar wil horen. Maar de prille hoop op een deal tussen de EU en de Verenigde Staten is voorlopig vervlogen. De Amerikaanse president had eerder op vrijdag gedreigd met importheffingen van 50 procent op alle goederen die vanuit de EU de VS binnenkomen, vanaf 1 juni.

„De EU zet zich volledig in voor een akkoord dat voor ons allebei werkt”, schreef Maros Sefcovic, de Eurocommissaris voor Handel, vrijdagavond in een tweet. „De handel tussen de EU en de VS is ongeëveneerd en moet gebaseerd zijn op respect, niet op dreigementen.” Het was een verklaring vol eufemismen.

Tot Trumps onvrede zijn de Europeanen nauwelijks bereid tot de gewenste concessies waar het Witte Huis op aandringt. „Onze gesprekken met hen gaan nergens heen!”, bromde hij op Truth Social, zijn eigen sociale netwerk.

Toen moest een gepland telefoontje tussen Sefcovic en zijn Amerikaanse ambtgenoten, Jamieson Greer en Howard Lutnick, nog plaatsvinden. Zij zijn diplomatieker, maar hebben zich tot nu toe niet minder vastbesloten uitgelaten: als de EU niet over de brug komt met een goed bod, zullen de VS niet terugdeinzen voor extra heffingen.

Eerder was al via de Financial Times uitgelekt dat Greer teleurgesteld was over het onlangs gedeelde Europese openingsbod in de onderhandelingen. Dat zou veel te karig zijn.

Trump herhaalde intussen zijn Truth Social-dreigement in het Witte Huis. „Onze deal is 50 procent”, zei hij tegen verslaggevers”. Om daar aan toe te voegen dat hij wel „een klein beetje uitstel” wilde overwegen, als Europese bedrijven hun productie naar de VS zouden verhuizen.

Niet helemaal verrast

De EU werd door Trumps aankondiging overvallen. Afgelopen zondag werden de 27 nationale ambassadeurs in Brussel bijgepraat over de stand van de onderhandelingen door de topambtenaar op het handelsdossier, Sabine Weyand. Daar werd niets gezegd over een op handen zijnde escalatie. Maar helemaal verrast waren veel diplomaten ook niet.

De Amerikaanse onderhandelaarsploeg heeft een lang en lastig wensenlijstje. Zo wil het Witte Huis dat Brussel het eenvoudiger maakt voor Amerikaanse bedrijven om in de EU zaken te doen en goederen te verkopen. De VS beschouwen de relatief hoge Europese kwaliteits- en veiligheidsstandaarden die dat bemoeilijken vooral als een protectionistisch instrument om concurrentie uit de rest van de wereld buiten de deur te houden.


Lees ook

Trumps frustratie over het uitblijven van handelsdeals richt zich nu vol op Europa

Een containerschip bij de haven van Oakland, Californië. Sinds de aankondiging van Donald Trumps wederkerige heffingen is de wereldhandel verstoord geraakt. Foto Justin Sullivan

De Amerikanen maken daarnaast bezwaar tegen de importheffingen die de EU oplegt en tegen de btw en de digitale belastingen die de nationale regeringen in de EU heffen. Ursula von der Leyen, de Europese Commissievoorzitter, en Eurocommissaris Sefcovic hebben aangeboden om de Europese heffingen op auto’s en andere industriële goederen aan beide zijden van de oceaan te schrappen, maar de Commissie wil niet tornen aan zijn standaarden. Ook de hoge heffingen die de EU hanteert voor veel levensmiddelen liggen gevoelig, vanwege de sterke landbouwlobby.

Trump zei eerder al dat de EU vanaf half juli te maken krijgt met algemene heffingen van 20 procent, tenzij er een deal komt. Tot die tijd gelden er heffingen van 10 procent, met hogere heffingen van 25 procent voor auto’s, staal en aluminium. De Europese Commissie heeft als drukmiddel gedreigd met eigen heffingen terug te slaan, maar dat geniet niet de voorkeur.

Twee weken gelden bereikten de VS een akkoord met het Verenigd Koninkrijk. De Britten vierden die deal als een succes, maar moesten alsnog een heffing van 10 procent accepteren. Het akkoord versterkte in Brussel al het gevoel dat een beperkte heffing van 10 procent het hoogst haalbare zou zijn voor de EU. Na het telefoontje van Greer en de tirade van Trump lijkt zelfs dat schier onmogelijk.