Bruins Slot volgt Wopke Hoekstra op als minister van Buitenlandse Zaken, Van Gennip vicepremier

Verschuivingen De benoeming is onderdeel van meerdere verschuivingen binnen het kabinet. Eerder werd Wopke Hoekstra voorgedragen als Eurocommissaris voor Klimaat.
Hanke Bruins Slot, verlaat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om buitenlandminister te worden.
Hanke Bruins Slot, verlaat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om buitenlandminister te worden. Foto Phil Nijhuis/ANP

Hanke Bruins Slot wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt het CDA maandag op website. Daarmee neemt Bruins Slot, nu nog demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de positie over van haar partijgenoot Wopke Hoekstra die op weg is om Eurocommissaris voor Klimaat te worden. Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CDA) schuift door als vicepremier.

Hugo de Jonge neemt op zijn beurt de ministerpost van Binnenlandse Zaken over, een portefeuille die de oud-partijleider zal combineren met zijn huidige functie van demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Voor Henri Bontenbal is de keuze voor Bruins Slot als buitenlandminister de „beste oplossing voor de resterende maanden”. De partijleider en lijsttrekker stipt daarbij onder meer haar militaire achtergrond aan — ze was onderdeel van de missie in Afghanistan en werd later landmachtofficier. Bovendien wilde de partij „voor de laatste maanden niet iemand van buiten halen”.

Lees ook: Minister Hanke Bruins Slot: ‘Een grondwet moet je dus ook onderhouden’