Broos beton laat zien hoe het VK ‘langzaam uit elkaar valt’

Reportage

Gevaarlijke scholen Acute zorgen over de bouwveiligheid van ruim 150 Britse scholen leiden tot chaos bij het begin van het schooljaar. Een politiek geschenk voor oppositiepartij Labour.

Bij de St Thomas More Catholic Comprehensive School in Londen zijn noodtoiletten geplaatst. Het schoolgebouw is voorlopig deels gesloten omdat het is gebouwd met het brosse RAAC-beton.
Bij de St Thomas More Catholic Comprehensive School in Londen zijn noodtoiletten geplaatst. Het schoolgebouw is voorlopig deels gesloten omdat het is gebouwd met het brosse RAAC-beton. Foto Tolga Akmen/EPA

Op de deuren van de Ellen Wilkinson School hangen briefjes met plekken waar leerlingen en docenten niet meer mogen komen. „STRIKT verboden terrein” zijn onder andere de kantine, de keuken, de bibliotheek en het hele wetenschapsblok met de laboratoriumlokalen.

De Ellen Wilkinson School in het westen van Londen, een middelbare school alleen voor meisjes, is een van de ruim 150 scholen in Engeland waar het schooljaar chaotisch is begonnen. De gebouwen van deze scholen bestaan deels uit RAAC, een bubbelig lichtgewicht soort beton. Constructies met het brosse RAAC kunnen het zomaar begeven als de houdbaarheidsdatum – die ligt rond de dertig jaar – is verstreken.

Buiten de hekken van de school wandelen in de ochtendpauze groepjes meisjes in de zon. Drie leerlingen, ze eten croissants en kaneelbroodjes uit een papieren zakje, vertellen dat de toestand hen aan de coronapandemie doet denken, toen ook overal op school richtlijnen en regels hingen en de wekelijkse samenkomsten ook waren geschrapt. „We moeten geduld hebben, zei de leiding in de jaaropening. Het kan wel een jaar of twee duren voordat alles is hersteld”, zegt Amani, haar achternaam houdt ze liever privé. Onveilig voelt ze zich niet – ze vindt het vooral onhandig dat de kantine dicht is: „Die is normaal barstensvol tijdens de lunchpauze.”

Onhandige timing

De waarschuwing voor de acute risico’s van RAAC kwam binnen vlak voor de scholen weer zouden beginnen – afgelopen maandag, allemaal tegelijk. Het ministerie van Onderwijs kondigde eind vorige week plotseling aan dat in elk geval 154 publieke scholen, universiteitsgebouwen en instellingen voor kinderopvang actie moesten ondernemen om de veiligheid te waarborgen. En het aantal gebouwen dat risico loopt kan nog hoger liggen, omdat honderden schoolbesturen in Engeland nog niet reageerden op een verzoek van het ministerie om de gebouwen te controleren op RAAC.

Tientallen scholen moesten dus halsoverkop noodlokalen, festivaltoiletten en soms onderwijs op afstand regelen. De minister van Onderwijs Gillian Keegan kreeg veel kritiek op haar beroerde timing. En hoewel Keegan het besluit pro-actief bedoeld had, immers gericht op het voorkomen van ongelukken, bleek al vlug dat het ministerie juist jarenlang nalatig is geweest.

Want in 2007 stelden Britse onderzoekers al vast dat RAAC makkelijk uit elkaar valt. In 2017 en 2018 stortten plotseling de daken van twee scholen in, en in 2019 waarschuwde een toezichthouder voor de gevaren van bouwen met RAAC-platen. Vorig jaar schreef de beheerder van het overheidsvastgoed dat RAAC in veel gevallen „over de houdbaarheidsdatum is en een risico vormt voor instorting”.

‘Perfecte metafoor’

De problemen met het brokkelbeton maken ook een bredere politieke discussie los: over de wankele staat van de Britse publieke sector in het algemeen, na dertien jaar regeringsmacht van de Conservatieve Partij. Passende beeldspraak is gauw gevonden: „Het RAAC-schandaal is de perfecte metafoor voor een Groot-Brittannië dat niet zozeer kapot is, maar langzaam uit elkaar valt”, schrijft tijdschrift The Spectator.

De Conservatieven hebben sinds ze aan de leiding kwamen in 2010 bezuinigd op onderhoud van vastgoed en nieuwbouw voor het onderwijs. Gecorrigeerd voor inflatie daalde het budget met ongeveer een derde, van 7,9 miljard pond (ongeveer 9,25 miljard euro) in het schooljaar 2007-2008 naar 5,1 miljard pond (5,9 miljard euro) dit jaar, berekende denktank Institute for Government (IfG). Ook andere ministeries bezuinigden op hun vastgoedportefeuilles. „Het is geen verrassing dat nu vragen worden gesteld over de staat van de sociale woningbouw, ziekenhuizen, gevangenissen en rechtbanken die ook RAAC zouden bevatten”, schrijft het instituut.

Dit is het onvermijdelijke resultaat van dertien jaar de kantjes eraf lopen

Keir Starmer Leider Labour

Internationaal gezien geeft het VK al tientallen jaren relatief weinig geld uit aan vastgoed, minder dan andere westerse landen. De Conservatieven zien het als makkelijke post om op te bezuinigen. Maar volgens het IfG leveren zulke bezuinigingen, behalve risico’s op fysieke schade, ook „een cruciaal onderdeel van de verklaring dat de publieke sector geen productiviteitsgroei kent”. Artsen en leraren die in brakke gebouwen met slechte ICT moeten werken, kunnen niet hun beste werk leveren.

Ook Sunak sneed in kosten

Op de Ellen Wilkinson School denken twee andere leerlingen, de rugzakken nonchalant over één schouder, vooral aan hun examens. Ze hebben veel technische vakken en hopen dat de lokalen met de laboratoria op tijd zijn gerenoveerd. „Een vrij dramatisch begin van het jaar”, stelt het meisje met een bordeauxrode hoofddoek nuchter vast – hun namen willen ze liever niet in de krant. Het bestuur van de school wil helemaal niet met media spreken. Ze „werken hard om de veiligheid van de school te waarborgen”, schrijft de lokale gemeenteraad in een verklaring namens de school.

Ook premier Rishi Sunak bezuinigde in de tijd dat hij minister van Financiën was, in 2020, op het onderhoud voor publieke scholen. Woensdag suggereerde oppositieleider Keir Starmer (Labour) in het Lagerhuis dat Sunak daarmee „persoonlijk verantwoordelijk” is voor de problemen nu. Voor Labour is de RAAC-crisis een politiek geschenk, zo voorafgaand aan de landelijke verkiezingen ergens volgend jaar. Scholen die onder Labour in 2010 nog op de lijst voor renovatie stonden, zagen die budgetten onder de Conservatieve Partij ingetrokken worden. Starmer: „Dit is het onvermijdelijke resultaat van dertien jaar de kantjes eraf lopen, van een politiek van pleisters plakken.”