Britse toezichthouder onderzoekt ‘dynamische prijzen’ van Ticketmaster bij kaartjesverkoop Oasis

De Britse mededingingsautoriteit is donderdag een onderzoek gestart naar Ticketmaster vanwege de verkoopmethodes bij de aangekondigde reünieconcerten van de Britse band Oasis. Dat melden Britse media op basis van een verklaring van de toezichthouder. Met name de zogeheten ‘dynamische prijzen’, waardoor de ticketprovider de kosten voor fans op het laatste moment verhoogde, worden onder de loep genomen. Mogelijk heeft Ticketmaster daarbij de wet op de consumentenbescherming overtreden.

Oasis kondigde in augustus een reeks reünie-optredens aan in het Verenigd Koninkrijk voor komende zomer. Mogelijk heeft Ticketmaster een prijzensysteem ingebouwd dat — gedreven door de grote vraag naar kaartjes — voor excessieve prijzen aan de eindmeet zorgde. Duizenden fans die zaterdag inlogden om een kaartje te kunnen bemachtigen, zagen de aanvankelijk geadverteerde prijs van 148,50 pond (omgerekend 175 euro) bij hun winkelmandje plots omhoogschieten naar 355,20 pond (420 euro).


Lees ook

Onvrede over dure Oasis-tickets: wat is precies ‘dynamic pricing’?

Oasis-zanger Liam Gallagher bij een concert in München in 2009.

De toezichthouder wil onderzoeken of de ticketverkoper zich daarbij schuldig heeft gemaakt aan „oneerlijke commerciële praktijken”. Daarbij onderzoekt de mededingingsautoriteit of Ticketmaster transparant heeft gecommuniceerd met de fans dat de kaartjes onderhevig konden zijn aan die ‘dynamische prijzen’. Ook wordt nagegaan of consumenten onder druk werden gezet om binnen een korte tijdspanne een kaartje te kopen. Met bewijsmateriaal aangeleverd door gedupeerde fans hoopt de toezichthouder daar een beeld van te krijgen.

De optredens in Cardiff, Manchester, Londen, Edinburgh en Dublin waren in een mum van tijd uitverkocht. Volgens een schatting van de BBC gaat het om in totaal zeker 1,4 miljoen tickets. Oasis zelf wees er in een verklaring, geciteerd door de BBC, op dat alle beslissingen over ticketverkoop en -prijzen de verantwoordelijkheid zijn van concertpromotors en management.

Ticketmaster, een van de drie officiële verkopers voor de concerten, beweert dat het geen eigen ticketprijsbeleid heeft vastgesteld, maar dat de band en promotors dat deden. Volgens onderzoek van onder meer de BBC heeft Live Nation, de eigenaar van het ticketplatform die ook banden heeft met de andere twee verkopers, juist wel een grote invloed op prijsbepalingen.